Eredményes debreceni portya a vikingek földjén: taroltak a vívók északon

Eredményes debreceni portya a vikingek földjén: taroltak a vívók északon
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Több, mint 3000 kilométeres utazást követően nagyszerű eredményekkel zárták északi portyájukat a DHSE-PMD Vívóegyesület kardvívói. A svédországi Lund városának vívóegyesülete hívta meg a cívis kardforgatókat a Viking Open fantázia nevet viselő nemzetközi versenyre.

A négy arany-, két ezüst- és három bronzérmet gyűjtő magyar küldöttség méltóképpen képviselte a magyar kardvívást a dán Roskilde városában rendezett versenyen. Párbajtőrben a budapesti HIPER kupán a gyermekek közt Kálmán Zille 5., az integrált felnőtt versenyen Göttlinger Dániel a 7. helyen végzett.

Négy korosztályban és a kardvívás mindkét szakágában nyolc nemzet részvételével rendezték meg a dániai Roskilde városában a Viking Open elnevezésű nemzetközi kardversenyt. A magyar színeket ezúttal a DHSE-PMD vívóklub versenyzői képviselték. A junior férfiak és hölgyek egy időpontban kezdték a versenyzést kiváló körülmények között. A csapat pedig gyorsan piros-fehér-zöld harci festést is kapott az arcokra. Horváth Fannit csupán a döntőben tudták megállítani, így rögtön az első versenyszám végén érem került a magyar nyakakba, a dobogó alsó fokára a remekül vívó Vitár Dominika állhatott fel.

A junior fiúknál is jól ment a verseny a debrecenieknek. Urbán Ádám és Kiss Péter veretlenül jutott a fináléba. A nehezebb dolga Kissnek volt, aki az elődöntőben verte a hatalmas termetű skandináv (és természetesen dán) felnőtt bajnok Berlandot. A döntő előtt a házigazda dánok a magyar csapat kérésének megfelelően a versenyt megállították és egy perces néma főhajtással emlékeztek Kaposvári Zsoltra, a szerdán tragikus körülmények között elhunyt világklasszis kardzsűrire.

A két fiú döntőjét nemcsak a teremben lévő érdeklődők, de még az utcákról betévedők is szájtátva nézték. Urbán Ádám két tussal győzte le csapattársát.

A csapatversenyek elődöntőjében a svéd színeket képviselő Lund csapata 45-22-re maradt alul, majd a döntőben a jelenlegi dán nemzeti csapatot adó többszörös dán és skandináv bajnok Roskilde-i klub kapott egy 45-27-es verést. Újabb aranyéremmel folytatódott tehát a verseny. És még nem volt vége a debreceni shownak.


dhse2

Fotó: Magánarchívum


A felnőtt női kardot egészen a döntőig veretlenül uralta Horváth Fanni. A férfiaknál sem volt gond. Urbán és Kiss veretlenül, Szőke és Sipos a csoportban ugyan bakizva, de szintén jó vívással jutott a legjobb nyolc közé. A férfi döntőt Urbán Ádám magabiztos vívással nyerte a skót Moncreiff ellen.

A hétvége folyamán összesen öt számban indultak a debreceni kardvívók, amelyből négyet meg is nyertek egyben pedig a második helyen végeztek.

Míg a kardozók messze északon csillogtatták fegyvereiket, az egyesület párbajtőrözőinek a magyar fővárosba kellet utazniuk. Népes mezőny gyűlt össze a Budapesten megrendezésre kerülő integrált vívóversenyen is. A kerekesszékes vívók ép társaikkal csaptak össze a megmérettetésen. A gyermek versenyen Kálmán Zille az előkelő 5. helyen végzett, míg a felnőtt férfiaknál Göttlinger Dániel döntőbe jutott és a 7. helyen fejezte be a vresenyt.

– DHSE-PMD Vívóklub –


Eredmények: Viking Open – Roskilde

Felnőtt Férfi Kard:

1.Urbán Ádám
3. Kiss Péter
3. Szőke Csaba
8. Sipos Marcell

Felnőtt női kard:

1.Horváth Fanni

Junior férfi kard:

1.Urbán Ádám
2.Kiss Péter

Junior női kard:

2. Horváth Fanni
3.Vitár Dominika

Felnőtt férfi kard csapat:

1.DHSE-PMD (Kiss Péter, Sipos Marcell, Szőke Csaba, Urbán Ádám)

Eredmények: HIPER Kupa – Budapest

Gyermek leány párbajtőr:

5. Kálmán Zille

Integrált férfi párbajtőr:

7. Göttlinger Dániel


Címkék: , , ,