Helyi közélet

2013.07.22. 16:05

Több mint kétszáz külföldi a Debreceni Nyári Egyetemen

Debrecen - Több mint kétszáz külföldi részvételével tartja meg idén magyar nyelvi kurzusát és konferenciáit a Debreceni Nyári Egyetem.

Debrecen - Több mint kétszáz külföldi részvételével tartja meg idén magyar nyelvi kurzusát és konferenciáit a Debreceni Nyári Egyetem.

A közel kétszáz résztvevő a világ negyven országából érkezik Sri Lankától Brazílián át Új-Zélandig. A hagyományos nyelvtanfolyamra érkezők továbbra is nyelvünkkel és kultúránkkal ismerkednek, míg a Nem Magyar anyanyelvű Magyartanárok második nemzetközi konferenciáján az őket más országban tanítók bővíthetik szakmai tapasztalataikat. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Sushil Singhal, az Indiai Nagykövetség tanácsosa.

Több mint negyven ország közel kétszáz nyelvtanulója tölti meg a Debreceni Egyetem tantermeit az elkövetkező egy hónapban. A legtöbben (26 fő) német nyelvterületről érkezett, őket követik az angolszász országokból jövők. A diákok a magyar nyelv tanulása mellett ebben az évben is gazdag programkínálatban részesülnek: a nyelvórák után ún. fakultatív foglalkozások keretében a magyar kiejtést gyakorolhatják, fejleszthetik a szókincsüket és a hallás utáni szövegértésüket.

Természetesen ebben az évben is fontos szerepet kap a népi kultúra és a néphagyományok: a népdaltanulás és a táncház mellett magyar ételeket is kóstolhatnak a hallgatók a folklóresteken. A kultúrát izgalmas magyar filmek is közvetítik, melyek mellett újdonságként ebben az évben az Alföld Gyermekszínpad is előad egy Lázár Ervin-mesét – magyar és angol nyelven.

A Nem Magyar anyanyelvű Magyartanárok második nemzetközi konferenciájának középpontjában ezúttal a nyelvi kompetencia áll. A huszonhat résztvevő 9 országból érkezik, ahol ők maguk is magyartanítással foglalkoznak. A tavalyi rendezvény nagy sikerét is igazolja, hogy ebben az évben sok új résztvevő is regisztrált a konferenciára. A nemzetközi előadók saját munkájukról számolnak be, a Debreceni Egyetem oktatói pedig elsősorban speciális szakmai kérdéseket világítanak meg előadásaikban. – Nagyon örülünk, hogy az idén is ilyen nagy érdeklődés volt a konferencia iránt, hiszen úgy gondolom, a külföldön élő, magyartanítással foglalkozó kollégák „összetartása”, a velük való kapcsolatok ápolása kiemelt feladataink közé tartozik – tette hozzá Szaffkó Péter ügyvezető.

A négyhetes kurzus második hetében újabb konferencia nyitja meg kapuit Debrecenben: A Kelet-Európa és az angol nyelvű világ elnevezésű rendezvényen húsz fő vesz részt. A téma bármelyik közép-európai ország kapcsolatát vizsgálja az angolul beszélő világgal az irodalom, a nyelvészet, a történelem, a teológia és az irodalmi fogadtatás szemszögéből. Az előadók itt is lesznek Debrecenből és külföldről egyaránt. A szervező a Debreceni Angol-Amerikai Intézet mellett a Poznani Üzleti Főiskola és a Nagyváradi Emánuel Egyetem. A záró kerekasztal-beszélgetésen pedig kiderül: vajon tényleg az angol lesz-e a jövőben az egyetlen világnyelv?

A Debreceni Nyári Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére, ápolására. Ennek jegyében ebben az évben az Indiai Nagykövetség munkatársa, Sushil Singhal tanácsos az indiai-magyar kapcsolatokról fog előadni a megnyitón. Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetője, a Nyári Egyetem egykori tanulmányi igazgatója tavaly a Finn Fehér Rózsa Lovagrend kitüntetést vehette át. Ő a finn magyar kapcsolatokról számol be a megjelenteknek a megnyitó ünnepségen.

– A Debreceni Nyári Egyetem mindig is fontos kultúrdiplomáciai szerepet vállalt fel az egyetem életében, és ez a Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerét is nagyban szolgálja – mondta el Jávor András. A Debreceni Egyetem rektorhelyettese bejelentette, hogy az Alumni Központtal kötött megállapodásnak köszönhetően a visszatérő hallgatók mostantól teljes jogú tagjai lehetnek az alumni közösségnek.

Debreceni Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában