Erdélyi portál: Tévesen tekintettek Jávor Pál szülőházának egy aradi épületet, megvan az eredeti

Kolozsvár/Arad – Nem abban az aradi házban született Jávor Pál, a 20. század eleji magyar filmművészet egyik legünnepeltebb sztárja, amit eddig a szülőházaként tartottak számon – írta az Aradi Hírek portál.

Amint a helyi portál közölte, az Aradra látogató magyarországi turistáknak gyakran megmutatták az idegenvezetők a Rácfertály városrészen a Grigore Ureche (volt Kis-Molnár) utca 11. szám alatti ingatlant, melyről mindeddig úgy tudták: Jávor Pál szülőháza. A közelmúltban Bognár Levente aradi alpolgármester jött rá arra, hogy mindeddig tévesen azonosították az ingatlant, melyben valószínűleg csak az után lakott a gyermek Jávor Pál, miután szülei összeházasodtak. A valódi szülőház a Grigore Alexandrescu (egykori Alsó-Molnár) utcában áll. A cím Jávor Pál születési anyakönyvi kivonatában szerepel, melyet az alpolgármester kért ki a levéltárból.

Amint az alpolgármester felidézte, a Jávor Pál néven ismertté vált színész szerelemgyerekként jött a világra 1902. január 31-én. Édesanyja leánykori neve alapján Spannenbergként anyakönyvezték. A születésekor 19 éves édesanya foglalkozásánál eredetileg a cseléd bejegyzés szerepelt, amit később “magánzóra” változtattak. Az ötvenes éveiben járó tisztviselő édesapa – a születési anyakönyvi kivonat tanúsága szerint – 1905-ben vette a nevére. Ekkortól viselte a Jermann Pál Gusztáv nevet, és – amint az alpolgármester feltételezi – ekkor költözhettek abba az épületbe, amelyet eddig a szülőházaként tartottak számon.

Bognár Levente szerint jó, hogy idejében fény derült az eddigi tévedésre, ugyanis szándékukban áll emléktáblával megjelölni a színészóriás szülőházát. Az alpolgármester megjegyezte: a szülőháznak hitt eddigi épület mai tulajdonosai ódzkodtak az emléktábla elhelyezésétől, a tényleges szülőház lakói viszont nyitottak erre. Azt is elmondta, hogy Szombathely – a színész tanulmányainak a városa – és Arad közösen szeretné ápolni a Jávor Pál emlékét, és Jávor-napok szervezését tervezik.

– MTI –