Épülő ipari park, szépülő játszóterek

Akt.:
Barcsa Lajos a sajtótájékoztatón
Barcsa Lajos a sajtótájékoztatón - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A gazdaságfejlesztés a város életének minden területét érinti.

Az eddigi legmagasabb mérlegfőösszeggel terveztük meg az idei költségvetést: 87,450 milliárd forinttal, ezen belül rekordnagyságú, 36,8 milliárd forintos beruházási értékkel; lesz, hogy egyidejűleg több mint 100 fejlesztés zajlik majd Debrecenben”

– mondta el Barcsa Lajos alpolgármester csütörtökön, a régi városházán tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: lényegében minden tételre több pénz jut, mint a 2017-es büdzsében.

A városüzemeltetésre, melyre idén kiemelt figyelmet szentelnek, s mely „a saját portánk tisztán tartását” szolgálja, a 2017-es 1,45 milliárd forint után 2018-ban 1,87 milliárd forintot terveztek. Így például jelentős összeg az útburkolat-javítására szánt 300 millió forint (tavaly 100 millió volt) vagy a zöldterületi feladatok 1,261 milliárdos kerete (2017-ben 850 millió forint). Utóbbi kapcsán az alpolgármester hangsúlyozta: fontos elvárás a zöldterületek minőségének javítása.

Papp László polgármester
Debrecen - Léptékváltásra készül Debrecen, és új városrészi központjai is létrejöhetnek ezáltal. A 2018-ra tervezett debreceni költségvetés főbb elemeit ismertette hétfőn dr. Papp László polgármester. Kiemelte, hogy olyan szemléletet akarnak érvényesíteni, amelynek eredményeként egységes fejlőd...

Az Új Főnix Tervről Barcsa Lajos elmondta: 102 beruházásról van szó, összesen 43 milliárd forint értékben, 2017 év végéig valamennyi pályázatot beadta az önkormányzat. Ezekből 63 esetben már támogatási szerződéssel rendelkezik, további 28-nál van támogatói döntés, 11 pedig döntésre vár. Másrészt 6 beruházás befejeződött, 12 van folyamatban, illetve további 84 előkészítés alatt.

Kedvezmény

– Debrecen regionális központtá válásában kiemelt jelentőségük van a gazdaságfejlesztési beruházásoknak, melyek annak alapját adják, hogy a város saját lábára álljon. Mérföldkő lesz 2018 a déli ipari park szempontjából, a tervek szerint év végére elkészül, és 2019 januártól megnyitja kapuit – fogalmazott az alpolgármester. Megjegyezte, hogy a befektetők már elkezdték építeni saját gyáraikat a területen.

A helyi iparűzési adókból származó bevétel a 2014-es 10 milliárd forintról 2017-re 12,24-re emelkedett, idén pedig – „konzervatívan, biztonságra törekedve” – 12,3 milliárddal terveznek. – Meg kell jegyezni, Debrecen speciális adókedvezményt nyújt azoknak a cégeknek, melyek jelentős összeget fordítanak kutatás-fejlesztésre. Ez fontos a magas hozzáadott értéket előállító iparágak jelenléte miatt és azért is, hogy a Debreceni Egyetemen végzett fiatalokat itt tartsuk. Tavaly ily módon mintegy 500 millió forint maradt a cégeknél – mondta Barcsa Lajos, hozzátéve, hogy azon nagy befektetők működése, melyek érkezését 2017-ben jelentették be, várhatóan 2020-ban jelentkezik majd az adóbevételeknél.


Fotó: Molnár Péter

A közlekedésfejlesztés kapcsán számos beruházásról beszélt a városvezető. Így például a 2017-es 23 után további 30 csomópont készül el, a Tégláskertben bekötőút épül a repülőtérhez, lámpát telepítenek a Kishegyesi és Pósa utcák kereszteződésébe. Nagy felületű aszfaltozásra 415 millió forint áll rendelkezésre, és további 750 millió a lakossági kezdeményezésre induló útépítésekre. A bicikliutak hosszát 80-ról 100 kilométernyi fölé kívánják emelni, többek közt Debrecentől Kismacsig és a belvárostól a Biczó István-kertig, a Panoráma útig épülne kerékpárút.

Élhető lakótelepek

– Az élhető város program keretében, a strandfürdő és különböző sportfejlesztések mellett gyakorlatilag most először jut jelentős összeg a lakótelepek rendbetételére, mégpedig összesen 3,5 milliárd forint – ismertette Barcsa Lajos.


Fotó: Molnár Péter

Mind az érintett hat városrészben elkezdenék idén a beruházásokat: a növényállomány megújítását; padok, szemetesek, biciklitárolók cseréjét, telepítését; a közvilágítás szükség szerinti fejlesztését, lépcsők javítását s a vagyonvédelem érdekében térfigyelő kamerák telepítését. Például a Vénkertben kirakodóvásárt és zöld­tetőt alakítanak ki, megújul a Borsos-villa, közösségi kert épül, és játszóterek szépülnek meg. – A lakótelepeket érintő fejlesztések a polgárok mindennapjainak jobbá tételét szolgálják – összegzett az alpolgármester.

– Szőke Tímea –


Zöld város program, néhány elem városrészenként

Vénkert

 • A parkokban található játszóterek fejlesztése, általános felújítása; egyes sportpályák felújítása és kopórétegének cseréje, parki berendezések felújítása és bővítése.
 • A Gyergyó utca 1–11. szám melletti szervizút felújítása.

Belváros

 • A belváros rekonstrukciós munkálatait követő térrendezés.
 • A sétálóövezet kiterjesztése.
 • Zöldfelületek rekonstrukciója és fejlesztése, a növényállomány revitalizációja, parki eszközök telepítése

Dobozi lakótelep

 • Játszóterek meglévő elemeinek felújítása és új játékok telepítése. Elavult pingpongasztalok bontása, vandálbiztos pingpongasztalok telepítése.
 • Virágdézsák kihelyezése.
 • Parkolók felújítása padkarendezéssel.

Libakert

 • Zöldterületek bővítése, kialakítása, parki eszközök telepítése. Parkolók kialakítása.
 • Meglévő sportpályák felújítása.
 • Komposztálók és szelektív hulladékgyűjtők telepítése.

Sestakert

 • Meglévő kondipark fejlesztése, felújítása.
 • Sportpálya burkolatának felújítása.
 • Pihenőrész kialakítása idősek részére.

Újkert

 • Kutyafuttató fejlesztése.
 • Kosárpálya felújítása, új kondipark telepítése.
 • Csapások burkolása, néhány utcabútor telepítése.
 • Zöldfelületek növelése.

Városüzemeltetési költségvetés

útburkolat-javítás 300 millió Ft
járdák javítása 50 millió Ft
parkolók javítása 10 millió Ft
buszöblök, peronok javítása 15 m. Ft
új gyalogátkelőhelyek 15 millió Ft
hóeltakarítás 100 millió Ft

Összesen: 1, 869 milliárd Ft