Épülhet a tornacsarnok

A tornacsarnok látványképe.
A tornacsarnok látványképe. - © Fotó: Magánarchívum
Kaba – A mindennapos testnevelés felfutó rendszerben történő bevezetése ugyan már nem új keletű, mégis – ott, ahol a mai napig nem áll rendelkezésre tornaterem, tornacsarnok – napi aktualitású.

A kormány által elindított, több milliárdos támogatást élvező infrastruktúra-fejlesztési programról volt szó a minap a Parlamentben, ahol térségünk országgyűlési képviselői is felszólaltak. A régen várt kabai tornacsarnok kérdése is napirenden volt, elhangzott, hogy Kaba lakossága több mint 30 éve küzd egy új tornaterem felépítéséért, és ezt a mai napig nem tudták megvalósítani.

Még 2006-ban is úgy fogalmazott az akkori polgármester a Kabai Hírmondóban, hogy az emberek így vélekednek a csarnoképítésről: „hiszem, ha látom”. Jelenleg egy tornaszobában tartják az órákat; az új csarnok a tervek szerint az iskola épületéhez szorosan kapcsolódna, és alkalmas lenne akár rendezvények, ünnepségek megtartására is.

Közbeszerzés előtt

Szegi Emma, Kaba vezetője éppen szerdán kapta a jó hírt: a helyi, „B” típusú tornateremmel kapcsolatos engedélyezési eljárás befejeződött, közbeszerzés előtt áll.

– Így már biztos, hogy lesz megfelelő helyszíne a mindennapos kötelező testnevelésóráknak. A kérdésünk még az volt, hogy mekkora önerőt kell vállalnia ehhez az önkormányzatnak. Elvileg 50 százalékos önerőt állapítottak meg, ezért a Miniszterelnökséghez fordultunk, hogy ezt nem tudjuk állni, hiszen a helyi adóerő-képesség állapota miatt évről évre kevesebb normatív állami támogatásban részesülünk. Ígérték, hogy vizsgálják annak a módját, miként tudják az önerő arányát csökkenteni a tornacsarnok megépülése érdekében. Így is történt, és örömmel nyugtáztuk, hogy az épület bruttó bekerülési költsége 321.9 millió forint, és a kormány rendelete alapján nincs szükség önerő megfizetésére – tájékoztatott a polgármester.

2014-ben 3-3 milliárd forint jutott a tornaterem-építési, illetve a tanuszoda-fejlesztési programra központi forrásból. Idén kisebb összeggel számol a költségvetés, csak 900-900 millióval. Ugyan összességében többet fordítanak sportra (118,8 milliárd az előirányzat), de más sportlétesítményekre – közölte tavaly év végén Simicskó István sportért felelős államtitkár.

HBN-BB​
hirdetés