Épségben megérkezett Ladányba a Kossuth-szobor

Épségben megérkezett Ladányba a Kossuth-szobor
© Fotó: Vass Attila
Debrecen, Püspökladány – Már csak egy csonka téglagúla emlékeztet a Kossuth-szoborcsoportra a cívisváros főterén.

A felújításra elszállított kompozíció restaurálását végző csapat vezetőjétől, Győrfi Lajostól csütörtökön reggel a Nagytemplomnál zajló munkák közben megtudtuk: a bronzalakok épségben megérkeztek a püspökladányi műterembe, s folyamatosan viszik a talapzat süttői mészkőből készült burkolólapjait is.

Terveik szerint ezzel végeznek csütörtökön. A hét utolsó munkanapján pedig egy dózer eltávolítja a régi téglaalapot is, és a mű maradékát is a sétálóövezet szintjéig „gyalulják le”. A restaurálás utolsó fázisában, várhatóan július közepétől elkezdik visszarakni a felújított és a rekonstruált lapokat az akkorra már megépített vasbetontalapzatra. A főalak Kossuth Lajos és szobortársainak fémfiguráival teljessé tett kompozíciónak legkésőbb augusztus 19-én kell ismét a Nagytemplom előtti helyén pompáznia.

VA


Debrecen – Különösebb fennakadás nélkül sikerült leemelni a Kossuth-szoborcsoportot a talapzatáról hétfőn délelőtt, a debreceni főtéren. A 104 éves kompozíciót azért kellett eltávolítani a helyéről, mert az alsó része restaurálásra szorul. Ugyanis a talapzat burkolólapjai közötti hézagokban az év...