Nagyvilág

2017.04.06. 18:41

Szentpétervári robbantás - Interfax: a tudtán kívül robbanthatták fel a metróban Dzsalilovot

Moszkva - Nem kizárt, hogy a tudta nélkül robbanthatták fel a szentpétervári metróban Akbarzson Dzsalilovot, akit a hatóságok a merénylet elkövetőjeként neveztek meg - közölte csütörtökön az Interfax.

Moszkva - Nem kizárt, hogy a tudta nélkül robbanthatták fel a szentpétervári metróban Akbarzson Dzsalilovot, akit a hatóságok a merénylet elkövetőjeként neveztek meg - közölte csütörtökön az Interfax.

Az orosz hírügynökség névtelenül nyilatkozó informátora szerint Dzsalilov felrobbantását lehetőségként vizsgálják a bűnüldöző szervek. A 22 éves, kirgizisztáni születésű és orosz állampolgárságú üzbég férfi valószínűleg annak tudatában cselekedett, hogy feladata a metró forgalmas helyein elhelyezni a nála lévő két pokolgépet, amelyeket aztán cinkosai mobiltelefonos távvezérléssel fognak felrobbantani.

Erre utal, hogy a gyanúsított nem viselkedett öngyilkos merénylő módjára, mint ahogy az is, hogy a jelek szerint csak nemrégiben válhatott a radikális iszlám követőjévé; a magukat feláldozó gyilkosok ugyanis különleges és huzamosabb ideig tartó kiképzést kapnak. A Kommerszant című napilapot úgy tájékoztatták, hogy Dzsalilov februárban kerülhetett a Tauhid val Dzsihád elnevezésű terrorszervezet hálójába.

Az "élőbomba"-elméletet hivatalos nyilatkozatokban nem szerepelt. A RIA Novosztyi hírügynökség szerdán, egy szintén meg nem nevezett belügyi forrásra hivtkozva azt állította, hogy a gyanúsított által szállított egyik pokolgép véletlenül léphetett működésbe a metrószerelvényben. (A másikat Dzsalilov a forgalmas Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hagyta.)

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) korábban azt közölte, hogy a robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozta működésbe. A hétfői merényletnek 14 halottja és több mint félszáz sebesültje volt.

- MTI -


A szentpétervári metrórobbantás gyanúsítottjának feltételezett tettestársainál találtak és hatástalanítottak pokolgépet a hatóságok az észak-oroszországi város egyik lakásában - jelentette rendvédelmi forrásra hivatkozva csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

Tűzszerészek hatástalanítottak egy robbanószerkezetet, amelyet egy szentpétervári lakóházban találtak - közölte csütörtökön az érintett szentpétervári kerület vezetője.

A szentpétervári metróban hatástalanított pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak a feltételezett terrorista lakásán szerdán elvégzett házkutatás során, robbanóanyagot viszont nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!