Enyhére fordult az időjárás

Enyhére fordult az időjárás
© Grafika: ÉKN
Hajdú-Bihar – Még körülbelül egy hónap van, hogy pótlódjon a talajból hiányzó 50-60 milliméter nedvesség.


A hónapfordulóval időjárásunkban is jelentős fordulat következett, a télies januárt az átlagnál enyhébb, száraz napok követték.

Február első dekádjának középhőmérséklete Kelet-Magyarország területén plusz 2,5 és plusz 3,0°C között alakult, amely bő 4 fokkal haladta meg a legutóbbi 30 esztendő hasonló időszakának átlagát. Az addigi északi-északnyugati légköri irányítás dominanciája megtört, s már enyhe levegő érkezett eleinte nyugati, majd délkeleti széllel. E két égtáj irányából érkező áramlatok rendre jelentős enyhüléssel járnak térségünkben a téli évszakban, ez most sem volt másként. Az enyhülés dinamikájára jellemző, hogy a hőmérséklet csúcsértéke már a néphagyomány egyik jeles időjósló napja, február másodika táján többfelé meghaladta a plusz 10 fokot, néhol pedig a plusz 15°C-ot is megközelítette. Éjszakánként sem volt jellemző a fagy a hónap első napjaiban, így az addig felhalmozódott 10-20 centiméter vastag hótakaró gyors olvadásnak indult.

Aszály kockázata

A népi megfigyelések szerint a február eleji enyhe időt még követheti hosszan tartó téli hideg, nos, a hónap első dekádjában ebből csupán egy gyenge lehűlésre futotta plusz 3 – plusz 8 fokos nappali, valamint 0 – mínusz 5 fok körüli hajnali értékekkel. Bár sok van még hátra a tavaszi napéjegyenlőségig, s az igazi télnek bőven van esélye a visszatérésre, az előrejelzések szerint február második dekádja is az átlagnál enyhébbnek és szárazabbnak ígérkezik.

A csapadékra továbbra is szüksége lenne a tavalyi aszály nyomán kiszáradt talajainknak, hiszen a szabadföldi vízkapacitásig való telítődéshez még nagy területeken hibádzik legalább 50-60 milliméter vízmennyiség. Február első 10 napja a deficit mérsékléséhez igen szerényen, mintegy 2-5 milliméter csapadékkal járult hozzá. A korábbi vastag hótakaró 5-25 milliméternyi nedvességtartalma azonban az olvadással csaknem teljes egészében felszabadult és immár a talaj vízkészletét gyarapította.

Amennyiben az előrejelzéseknek megfelelően száraz marad az idő, a teljes tavaszi feltöltődés megvalósulása február harmadik, valamint március első két dekádjának csapadékviszonyain fog múlni. Ezt követően a növekvő párolgás okán már rendszerint ismét negatívvá válik a nedvességegyenleg, s csak egy kifejezetten csapadékos tavaszelő csökkentheti jelentősen a károkozó korai aszály kockázatát.

– Debreceni Egyetem, AKIT DTTI, Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –