Enyhe erősödéssel nyitott a tőzsde, a forint is stagnál

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX és a forint árfolyama is lényegében stagnál csütörtök délelőtt, nyitás után. A szerda esti értékekhez képest alig érzékelhető elmozdulás az árfolyamokban.

A BUX a szerda esti záróértékhez képest 0,76 század százalékot erősödve, 24 507 ponton állt a reggeli nyitás után. A bankközi devizapiacon egy euróért 269,2, egy amerikai dollárért 203,9, egy svájci frankért pedig 187,7 forintot kérnek csütörtök délelőtt, ami enyhe gyengülést jelent az előző napi értékekhez képest.

A forint elmúlt napi gyengülését a görög pénzügyi válság okozta. A magyar valuta gyengélkedésében szerepe lehetett a jegybankelnök személye körül támadt politikai bizonytalanságnak is – mondta Barcza György, a K&H Bank elemzője szerda este a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Egy esetleges jegybankelnök-váltás mindig kissé “félős dolog” a piacok számára, de a devizahiteleseknek még emiatt sem kellene különösebben aggódniuk – fogalmazott Barcza György. A kamatpolitikára, az árfolyam-politikára vonatkozó döntéseket – ami a devizahitellel rendelkezőket érintheti – a jegybank héttagú monetáris tanácsa hozza meg ugyanis, amelyben egy szavazta van a bank elnökének – magyarázta az elemző.

– Független Hírügynökség –