ENSZ-közgyűlés – Lavrov: Moszkva és a Washington vezette koalíció ugyanazokat a szervezeteket tartja terroristának

New York, 2015. október 1., csütörtök (MTI) – Oroszország és az Egyesült Államok vezette koalíció ugyanazokat a szervezeteket tarja terroristának Szíriában – jelentette ki az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának általános vitája alkalmából New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön újságíróknak.

Mint mondta, az oroszok, csakúgy mint a koalíció, az Iszlám Államot (IÁ), az an-Núszra Frontot és más szervezeteket tekintik célpontnak. Szavai szerint Moszkva nem tartja a Nyugat által támogatott és mérsékeltnek tekintett Szabad Szíriai Hadsereget terrorszervezetnek, annak ezért a szíriai politikai rendezési folyamat részesének kell lennie.

Szergej Lavrov szerint “nagyon hamarosan” megtörténik majd az orosz-amerikai katonai kapcsolatfelvétel annak érdekében, hogy Szíriában el lehessen kerülni az egymással párhuzamosan működő légierők közötti, nem szándékos konfliktusokat.

Lavrov nem kommentálta az állítólagosan készülő szíriai-iráni szárazföldi offenzíváról szóló jelentéseket. Leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz harci gépek Irakban nem terveznek csapásokat végrehajtani. “Udvarias emberek vagyunk. Nem megyünk, ha nem hívnak minket” – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője szerint hazájának szíriai katonai fellépése összhangban áll a nemzetközi joggal, az amerikai vezetésű koalíció légicsapásait viszont ebből a szempontból elhibázottnak nevezte.

– MTI –