Ennyibe kerül, ha vezetés közben telefonál

Amennyiben megosztjuk a figyelmünket, lassabb lesz a reakcióidőnk Fotó: internet
Amennyiben megosztjuk a figyelmünket, lassabb lesz a reakcióidőnk Fotó: internet
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Számtalan tragédia és baleset forrása a vezetés közbeni telefonálás. Egyre több helyen lehet hallani az internetezés és az sms-ezés veszélyeiről.

Veszélyhelyzet alakulhat ki

– A szabály úgy szól, hogy a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobiltelefont nem használhat, ami nem csak a telefonálást jelenti, hanem a chatelést, a böngészést, de még akár a hívásfogadás elutasítását is – említette Fehérvári Marietta rendőr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A mobiltelefon használata akár több percre is elvonhatja a gépjárművezető figyelmét, és eközben könnyen veszélyhelyzet alakulhat ki. Amennyiben megosztjuk a figyelmünket, lassabb lesz a reakcióidőnk.

A veszélyhelyzetekre azonban azonnal és gyorsan kell reagálni. Fontos megjegyezni azt is, hogy ilyenkor nem pusztán a saját életünket veszélyeztetjük, hanem másokét is. Akit a telefon használatán tetten érnek a rendőrök, tízezer forint helyszíni bírságra számíthat, továbbá három közlekedési előéleti ponttal is sújtják. A lényeg tehát az: a kézben tartott telefonnak mindenfajta használata tilos. Éppen ezért vigyázzunk magunkra és egymásra az utakon!

LTL