Téli gumi: biztonság a közúton

Téli gumi: biztonság a közúton
A biztonság mindenekelőtt. Ezt nem lehet eleget hangoztatni a közlekedésben részt vevőknek. A téli felkészülésről [.doc – 27KB]

A biztonságért az autósok is sokat tehetnek – mondja Poroszka Ottó, a Marso Kft. ügyvezető igazgatója. – Például úgy, hogy a késő őszi hónapoktól kezdve téli gumit szereltetnek az autóikra. Amikor tartósan 7 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, már érdemes használni a téli abroncsokat. Mert a nyári gumit olyan alapanyagokból gyártják, amely télen rideggé, megcsúszásra hajlamossá teszi. Hideg, fagyos időben a speciális adalékot tartalmazó téli gumi futófelülete rugalmas marad. A téli gumi a vizes, latyakos úton is jó hatással van az autóra. A speciális bordázatú futófelület elemei megtörik a vízréteget az érintkező felületen és javítják a húzóképességet a nedves útfelületen.

A szakember szerint mindenképpen érdemes két garnitúra abroncsot használni. Egyrészt a biztonságos közlekedés érdekében, másrészt a két garnitúra dupla ideig tart. Valójában arról van szó, hogy az előbb-utóbb szükségessé váló második garnitúra abroncsot korábban veszik meg az autósok. S ha a téli abroncsok által nyújtott biztonsági többletet vesszük, összegben kifejezhetetlen az, amit nyerünk. Kisérletek bizonyítják: negyven kilométeres sebességnél a téli gumival 13 méterrel rövidebb úton lehet megállni, mint a nyári gumival!

Nagyon sokféle téli gumi található a piacon, szinte minden gyártó kínál ilyet. Nehéz megmondani melyik a legjobb, milyet vegyen az autós. Ezt sok esetben a pénztárca dönti el.

Aki nem teheti meg, hogy az autójára nyári és téli garnitúrát is vegyen, azoknak a szakemberek leginkább a téli abroncs használatát ajánlják. Ezek télen-nyáron megadják a szükséges biztonságot, a nyári hátrányok pedig – a zajosabb közlekedés és a gyorsabb kopás – folyamatosan csökkennek az új adalékoknak köszönhetően.

S egy mondat az úgynevezett négy évszakos abroncsokról. Egy esztendő során más és más követelményeknek kell megfelelni a gumiknak, ennek eredménye az az öszvér megoldás, amely sem a téli, sem a nyári feltételekhez nem alkalmazkodik százszázalékosan.

– Sipos Béla –