Szexuális örömszerzés

Szexuális örömszerzés
Az utóbbi egy-két évtizedben fokozódó mértékben tapasztaljuk, hogy a szexualitás a partnerkapcsolat alakulása szempontjából egyre jelentsősebb szerepet tölt be.

Egy partnerkapcsolat sokszor csak akkor válik tartóssá, ha a szexben is kialakul a remélt összhang. Fontossá vált az emberek számára, hogy kapcsolatukban a nemi élet is kiegyensúlyozott, harmonikus, örömet szerző legyen. A kedvező változások mellett néhány kevésbé örvendetes jelenséggel is találkozunk. Vannak, akik felkészületlenül ugranak bele a szexuális kapcsolatba, aminek gyakran negatív következményei vannak.

Némelyek szexuális viselkedését és értékrendszerét is mennyiségi szemlélet irányítja. Sokan pedig különböző szexuális zavarokkal küzdenek. Akárhonnan is nézzük, vitathatatlan, hogy a szexuális örömszerzés témája korunk legfontosabb kérdései közé tartozik. Miért ne próbálnánk hát végre körüljárni a maga összetettségében, hitelesen, közérthetően, rendszerezve? Bízunk benne, hogy Te is érdekesnek és hasznosnak találod majd.

Milyen a jó szex?

Napjainkban a média (sajtó, TV, internet) egy új, mennyiségi szemléletű értékrendet terjeszt világszerte. Általánossá vált a vélekedés, hogy a szex akkor “jó”, ha a szexuális játék minden alkalommal orgazmust eredményez, ha ezt a férfi és a nő egyszerre éri el, lehetőleg közösülés közben. Azon túl, hogy az ilyen elvárás téves, nehezen is teljesíthető. A szexuális összehangolódáshoz az esetek nagy részében hosszabb idő szükséges.

Ritkán fordul elő az, hogy két olyan ember találkozik össze, akik a fenti elvárásnak megfelelően tudnának “működni”. Egymás testi és lelki reakcióinak jobb megismerése, a kölcsönös információcsere segíti az összeszokást, az örömteli szeretkezési formák megtalálását. Ez akkor lehet sikeres, ha a nő és a férfi közösen, tudatosan, nyíltan foglalkoznak a szerelmi játék kérdéseivel és az esetlegesen felmerülő nehézségekkel.

A szexben nem azért viselkedünk egy adott módon, mert olyannak születtünk. Szexuális viselkedésünk a szó tág értelmében vett tanulás eredménye, és, mint ilyen, meg is változtatható, alakítható az igényeknek, a tapasztalatoknak megfelelően. Ezzel egész életünkben érdemes és kell is foglalkozni. A testi szerelmet, a gyönyörszerzés lehetőségeit tanulni kell.

Az első együttlét

Az első szeretkezésről, az első együttlétről azért kell beszélnünk, mert az itt szerzett élmény és tapasztalat életre szólóan befolyásolhatja a nemi élet alakulását. A jó kezdet megalapozhatja a későbbi örömteli szexet, míg a kezdeti negatív tapasztalat hátrányos hatása hosszú éveken keresztül érvényesülhet. Az első együttlét során is többről van szó, mint a remélt szexuális öröm megszerzéséről.

Éppen ezért az első szexre fel kell készülni! A biológiai érettség legtöbbször már korábban kialakul, ezért ezzel nincs probléma. Ha azonban a testi érettség mellett a pszichoszociális érettség is elért egy bizonyos szintet, akkor alacsonyabb a negatív tapasztalat kockázata. A szexuális kapcsolat szempontjából az a kívánatos, hogy mind a nő, mind a férfi képes legyen – kellő mérlegelés után – a szex pozitív és negatív következményeit is maradéktalanul vállalni.

Az a jó, ha az első együttlétre nem váratlanul kerül sor, hanem közös elhatározást követően, megfelelő felkészülés után. Törekedni kell mindenféle zavaró körülmény kiiktatására, nyugodt körülmények és kellő idő biztosítására. Természetesen a fogamzásgátlásra is gondolni kell. A szorongás és a félelem legtöbbször jelen van – nem csak a lányokban, hanem a fiúkban is. Könnyen előfordulhat, hogy az első együttlét nem lesz annyira örömteli, mint remélik.

Az első behatolás fájdalommal járhat, vérzés is keletkezhet a szűzhártya sérülése miatt. Ezek a nehézségek azonban nem fordulnak elő mindenkinél. Ha a közösülés kellően felizgult állapotban, a hüvely nedvesedése után történik, akkor a szűzhártya, a hüvely tágulékonyabb lesz. Ha a lány vagy a fiú nagyon fél, lehet, hogy célszerű másik alkalmat választani. 

Szexuális öröm = Orgazmus?

A szeretkezés orgazmus nélkül is lehet teljesen kielégítő, örömet szerző, boldogító. Nem kell minden együttlét alkalmával orgazmusra törekedni! A szerelmi játék, az együttlét, a szeretkezés során nem az a legfontosabb, és egyetlen cél, hogy orgazmushoz jussunk. Az öröm ennél sokkal összetettebb jelenség. A helyzet hangulata, az intimitás, a gyengédség, az egybeolvadás, a helyzettel, a partnerrel kapcsolatos érzelmek és fantáziák sokasága ötvöződik élménnyé benne.

Jó, de mi az az orgazmus?

Orgazmusnak nevezzük a szexuális izgalom, nemi öröm – közösülés, petting vagy önkielégítés útján – elérhető csúcspontját.

A nemi izgalom fokozódását jellegzetes testi és lelki jelenségek kísérik. Biológiai szempontból az orgazmus feltétlen reflexes folyamatnak tekinthető, ami az akarattól függetlenül bekövetkezik, ha a nemi izgalom egy bizonyos szintet meghalad. Az orgazmus az egész testet érinti. Az alhasban, a nemi szervek területén kifejezett vérbőség van. A nemi szervek környékén lévő izmok akaratlan összehúzódása a csúcspont jele – mindkét nemben. Az izomösszehúzódás kezdetével az orgazmus automatikusan bekövetkezik. Ettől a pillanattól kezdve az már nem tartható vissza. Ha valaki jól ismeri saját testét, képes az orgazmus késleltetésére, ami gyakran nagyon kellemes érzést jelent. A férfi szervezetében a magömlés (ejakuláció) – néhány pillanata – egyértelműen jelzi az orgazmus elérését. A magömléshez hasonló jelenség a nőknél is előfordulhat, de az orgazmust egyértelműen “igazoló” testi történés nem figyelhető meg minden nő esetében.

Az orgazmus eléréséhez feltétlenül nyugodt, biztonságos, bensőséges légkör kell. Az érzelmek szabad megnyilvánulása csak ilyen körülmények között képzelhető el. A partner iránt érzett vonzalom mellett ehhez hozzátartozik a “zavaró tényezők” lehető legteljesebb kiküszöbölése (pl. nyugodt környezet, kellő idő, fogamzásgátlás biztosítása). A nemi izgalmat minden érzékszervünk és a fantázia is lényegesen befolyásolja! Az orgazmus élménye minden embernél más és más, és alkalomról alkalomra is változó. Jellemző az is hogy a tudatállapot annyira “beszűkül”, hogy az orgazmus pillanataiban a környezet történéseiről alig vesz tudomást az ember. Az orgazmus jele annak a feltétlen bizalomnak, amit a két ember érez egymás iránt. Az orgazmus jelenti a feszültségnek azt a legmagasabb pontját is, amit az oldódás követ. Az orgazmus néha intenzív, robbanásszerű, máskor lassabban fokozódik, és tovább tart a kéjérzés.

Együtt a csúcson?

Az orgazmus egyidejű elérése gyakran hiú remény marad. A nő és a férfi szexuális válaszkészsége általában is különbözik egymástól, és ehhez hozzáadódik az egyéni eltérések sokasága. Nem elhanyagolható a környezet, a helyzet pillanatnyi módosító hatása sem. Önmagában a közösülés a nők jelentős részénél nem fog orgazmust kiváltani. Legtöbbször egyéb ingerlési forma alkalmazására is szükség van.

A férfiak orgazmusa

Érdemes tudni, hogy a férfiak általában hamarabb jutnak a csúcsra, mint a nők (lásd a férfi szexuális izgalmi görbéjét). A férfiak esetében az ingerlés hatására a nemi izgalom gyorsabban emelkedik, és az ún. plató-fázis – a szexuális izgalmi ciklusnak az a rövid szakasza, amikor a nemi izgalom átmenetileg azonos szinten marad – rövidebb ideig tart. Ennek megfelelően az orgazmust hamarabb érik el. Erre főleg a kapcsolat kezdeti szakában, a szexuális összehangolódás idején kell tekintettel lenni! A férfiak esetében a kielégülést a “latencia fázisa” követi. Az életkortól függően változó ideig (néhány perctől néhány óráig) a férfi nemi izgalma nem fokozható újra. A nőknél ilyen “holtidő” nincs.

A nők orgazmusa

A nők orgazmusa a testi változások és az élmény vonatkozásában is összetettebb, mint a férfiaké. A nők nehezebben, lassabban, ritkábban jutnak orgazmushoz. A kielégülés elérésében nagyobb szerepe van a kapcsolatnak, az erotikus, romantikus feltételeknek. Talán a legfontosabb az, hogy hangulatilag, érzelmileg rá tudjanak hangolódni a partnerre, át tudják magukat adni a gyönyörszerzésnek. A férfiakkal szemben a nők között sokkal nagyobb eltérések vannak a szexuális válaszkészségben és az orgazmus feltételeiben, jellemzőiben.

Egy részük képes arra, hogy a szexuális játék közben többször is a csúcspontra jusson (az izgalmi görbe “A” formája). Vannak olyan nők, akiknél a szexuális izgalom nem fut fel teljesen a csúcsig, hanem az orgazmust közvetlenül megelőző szinten “hullámzik”. Ez eredményezhet elégedettséget és örömet, míg másoknál hiányérzet lesz a következmény (az izgalmi görbe “B” formája). A nők egy része ritkán vagy soha nem él át orgazmust, de ennek ellenére a nemi kapcsolatot szépnek és örömtelinek tarthatja, és boldognak érzi magát partnerével.

Visszajelzés kell!

Nem szabad soha megfeledkezni arról sem, hogy a partnernek viszszajelzést kell adni! Mindnyájan gondolunk valamit arról, hogy a másikat hogyan lehet szexuális örömhöz juttatni. Nem biztos azonban, hogy a mi gondolataink megfelelnek a másik valós igényének. Tehát a “jó” szexhez az is szükséges, hogy a partner tudja azt, hogy nekünk mi a jó és mi a kevésbé jó. Ez csak úgy lehetséges, hogy információt adunk a másiknak (pl. beszéd, kéz irányítása). Mindkét félnek meg kell ismerni, hogyan működik a szexben a másik teste, hogyan válaszol a különböző izgatási módokra. Ezen a területen főleg a nőknek kell a férfiak számára több jelzést adni! Egymás tájékoztatása megelőzheti a kapcsolat kezdetén még jelentkező nehézségek tartóssá válását is.

Mit lehet tudni a G-pontról?

Az elnevezés Gräfenberg berlini nőgyógyásztól származik. Ő jelölte így a hüvely elülső falának szeméremcsont mögötti kis területét. A G-pont anatómiai létezését egyértelműen még nem bizonyították, de ennek a területnek az ujjal történő izgatása jelentősen növeli a kéjérzést. A G-pont a hüvely középső harmadában található, kb. 3-5 cm-re a hüvelybemenettől. A kb. forintosnyi terület rejtetten helyezkedik el, megtalálása nem mindig könnyű, felfedezése tapasztalatot, türelmet, bizalmat igényel.

Kézügyesség

Az orgazmus elérésében segítséget jelenthet a maszturbáció. Ebben nincs semmi kivetnivaló, hiszen segítségével mindenki megismerheti saját testét és annak reakcióját. A maszturbációt, mint módszert, a szexuális zavarok gyógykezelésében is alkalmazzák. A saját test simogatása segít az erogén zónák felfedezésében és az orgazmushoz vezető út megismerésében. Mindenkit másképp lehet felizgatni, és orgazmushoz segíteni.

A saját test simogatása során szerzett tapasztalatot át lehet vinni a közös szexbe. Minél gazdagabb a saját testtel kapcsolatos tapasztalat, annál könynyebb és örömtelibb lehet a partnerrel folytatott szexuális játék.
Tudni kell azt is, hogy főleg a nők örömérzése fokozható tapintással, simogatással, kézzel történő ingerléssel. A simogatás kezdetben legyen finoman gyengéd, érzéki. A szexuális játék későbbi szakában lehet erőteljesebb is.

A csikló ingerlése

A csiklóban található a legtöbb olyan idegvégződés, ami a szexuális izgalmat fokozza. A nők legnagyobb része a csikló (klitorisz) közvetlen simogatásával, dörzsölésével vagy nyelvvel történő ingerlésével jut legkönnyebben orgazmushoz. A csiklóról tehát soha nem szabad megfeledkezni! Közösülés alkalmával a csikló közvetett ingerlése is növeli a nemi izgalmat. Ilyenkor a csikló kívülről, a nemi szervek összedörzsölése révén kap ingerlést, másrészt belülről, a hüvelyben mozgó hímvessző által. A csiklót érő inger erőssége természetesen a testhelyzettől is függ. A különböző testhelyzetek kipróbálása segíti a szexuális válaszkészség megismerését és változatosabbá teszi a párkapcsolatot.

Az izmok ereje

A hüvelyt körülölelő medencefenék izomzatában nagyon sok idegvégződés van. Ha a nő képes a közösülés közben ezen izmok összehúzására, akkor a hüvely szűkebb, a hímvesszőre gyakorolt izgató hatás erőteljesebb lesz. Ezáltal fokozódik az idegvégződések izgalma, és az orgazmus élménye intenzívebb lesz. A hüvelybemenetet körülvevő izmok az ún. Kegel-féle gyakorlatokkal erősíthetők (intim torna).

Stop és start technika

Ha a férfi nemi izgalma közeledik ahhoz a ponthoz, amely már alig uralható, akkor a szexuális ingerlést célszerű rövid időre megszakítani, majd újra folytatni, ha az izgalom mértéke csökkent. Így fokozható az öröm mértéke, és kellő gyakorlással a férfi jobban képes saját nemi izgalmát is szabályozni, megnyújtani az örömszerző együttlétet.

Orális szex

A szájjal, nyelvvel történő izgatás erőteljes erotikus ingert jelent, a nemi izgalom nagyon gyorsan fokozható. Az orális szexet korábban a perverziók közé sorolták, és kórosnak minősítették. Ezzel magyarázható az, hogy még napjainkban is sokan elutasítják ezt az ingerlési formát, pedig a szájjal, nyelvvel történő szexuális örömszerzés teljesen “normális”, egészséges dolog. Az így szerzett nemi öröm előfeltétele természetesen az, hogy mindkét partner elfogadja az ingerlésnek ezt a módját.

Ha valamelyikük tiltakozik vagy ellenérzést jelez, nem szabad erőltetni! Az orális szex nem való a szeretkezés kezdetére! Az öröm további feltétele, hogy az ingerlés finoman, gyengéden történjen, főleg a szexuális játék elején. A száj, a nyelv erőteljes és gyors mozgatása öröm helyett inkább fájdalmat okoz. Egyidejűleg használhatók az ujjak is. A nemi szervek közvetlen környékének simogatása is tovább növeli az örömérzést.

Anális szex

A végbélnyílás (anus) és közvetlen környéke erogén zóna, tehát ennek a területnek az ingerlése jelentősen fokozhatja a nemi izgalmat. A végbélnyílás nemi izgatásával, illetve az oda történő behatolással kapcsolatban felmerülnek egészségügyi, higiénés kérdések is. Az anális szex előtt ki kell tisztítani a végbelet, ez általában beöntéssel történik. A fertőzés magasabb kockázata miatt óvszer használata ajánlott. A hímvesszővel történő behatolás mindkét félnek fájdalmat okozhat, ezért célszerű azt megkönnyíteni valamilyen síkosító alkalmazásával. A gyakori anális közösülés kitágítja a végbélnyílást, így később széklettartási nehézségeket eredményezhet.

Schering Club

A teljes cikk a Harmonet oldalán olvasható.
hirdetés