Egyeztetések várhatók a képviselői költségtérítésről

Budapest – Géczi József Alajos (MSZP) a témával kapcsolatban azt mondta: európai szinten is ismert, hogy “kínosan alacsonyak” a magyar honatyák bérei, az európai rangsorban a 27. helyen állunk és a környező országokban is magasabb a politikusok fizetése, mint nálunk.

Politikai egyeztetések kezdődnek a képviselői költségtérítések rendszerének átalakításáról, a pénzek felhasználásának minimális ellenőrzéséről, az azonban kérdéses, hogy ez hozhat -e bármilyen megoldást. A parlamenti pártok között ugyanis hallgatólagos egyetértés van arról, hogy a többi között szállás és útiköltségek fedezésére felvehető összeg lényegében a képviselői fizetés kiegészítése.

 Az elmúlt ciklusban a 386 képviselő fizetésén felül 5 milliárd forint költségtérítést vett fel, számla nélkül.Géczi József Alajos szerint biztosan lesz egyeztetés a politikai pártok között a kérdésben a negatív visszhangok miatt. A szocialista politikus például február elejére szeretné összehívni, az általa vezett mentelmi bizottságot, amely etikai kérdésekkel is foglalkozik, de mint mondja a kérdés igazából a Házbizottságra tartozik.

Információink szerint abban kormánypárti és ellenzéki politikusok is egyetértenek, hogy a képviselői költségtérítések lényegében a fizetések kiegészítésének tekinthetők. Egyes vélemények szerint ha ezek nem lennének, a parlamenti képviselők legalább fele, -akiknek nincs más állásuk – nem jönne ki havi fizetéséből, a magas utazási, reprenzentációs és telefon költségek miatt. Nehézségeik leginkább azoknak lennének, akik nem bizottsági tagok és csak a képviselői alapdíjat kapják meg, ami jelenleg 210 ezer forint.

A költségtérítés szabályozásával kapcsolatban jelenleg egy olyan változtatási javaslat merült fel -szocialista oldalról-, amely szerint bérleti szerződéssel kellene igazolni az évi 1,2 millió forintos albérlet – hozzájárulás elköltését, ez egyébként 2002 -ig így is működött és valamennyi érintett képviselő tudta igazolni kiadásait. Nagyobb gondot jelenthetne azonban a telefonszámlák, vagy útdíj elszámolások kérdése, azaz annak vizsgálata, hogy a felvett támogatás mekkora részét fordították a honatyák hivatalos ügyeik intézésére, és mennyi “magáncélra”.