Idegenben a Falco ellen

Vadkakasok - archív
Vadkakasok - archív
Debrecen, Szombathely – Anyagi és nem egyéb okok állnak a pénteki kosárlabda-mérkőzés helyszínváltoztatása mögött.

Bár eredetileg pénteken 18 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban rendezték volna, ám a valóságban pénteken 17 órától, a szombathelyi Aréna Savariában játsszák a Debrecen–Falco élvonalbeli férfi kosárlabda-találkozót.

A nem éppen szokványos döntés apropóján a különböző internetes fórumokon megindultak a különféle találgatások, mendemondák, összeesküvés-elméletek arról, miért is adja fel a pályaválasztói jogot a Debreceni Vadkakasok-UPC alakulata.

Nos, ki kell, hogy ábrándítsunk minden olyan kosárlabdabarátot, aki valamiféle szenzációs tényt vél a háttérben, a valódi ok ugyanis roppant prózai: a Vadkakasok pillanatnyi anyagi helyzetében sokkal kifizetődőbb a hajdúsági csikócsapat idegenbeli fellépése, mint a hazai rendezésű találkozó. Erre mondják, szomorú, mi több elkeserítő, de igaz!

Vizsgáljuk meg a mostani helyzetet részletesebben, ebben áll rendelkezésünkre a Vadkakasok vezetőedzője, Walke Károly, aki köztudott, hogy a szombathelyi csapattal is kiváló kapcsolatokat ápol – hiszen játékosként igencsak meghatározó szerepet töltött be a Falcónál –, ezzel együtt igazi sportember, és mindenfajta rosszindulatú pletykának szerette volna még idejében meggátolni a terjedését!

– Nincs mit szépíteni, mivel a klub kasszája üres, ezért nem tudtuk volna a bajnoki mérkőzés rendezési költségeit állni – kezdte mondandóját Walke Károly. – Már az eddig A csoportos szereplésünket is a DEKE finanszírozta, nekünk pedig az elmúlt pár hónapban semmilyen bevételünk nem volt. A város megszavazta az éves támogatást – 30 millió forintot – a DEKE-nek, de mivel ez a pénz, vagy ennek az időarányos része nem érkezett még meg hozzájuk, ezért tovább már nem tudják az A csoportos Vadkakasok költségeit is finanszírozni. Már a múlt hét végi dombóvári utat, és az ELITE elleni pesti túrát is csak nagy nehézségek árán tudtuk megoldani, ám a pénteki meccs hazai megrendezése gyakorlatilag kilátástalannak tűnt. Ebben a helyzetben érkezett hozzánk, illetve a ligához egy megkeresés a Falco részéről, amely számunkra egy égből jött ajándéknak is tekinthető. A szombathelyiek ugyanis felajánlották, amennyiben náluk játsszuk le a pénteki bajnokit – természetesen az U20-as meccsel együtt –, ők úgy minden költségünket fedezik, vagyis, az utazási, a rendezési költségünket és az étkezésünket is. Ez kb. 300-400 ezer forintos kiadás-megtakarítást jelent, ezért belementünk a helyszíncserébe – indokolt Walke Károly.

A szakember továbbá hozzátette, mivel halasztásra nem igen gondolhattak, ha pedig nem játsszák le a meccset, úgy automatikusan kizárják a gárdát az elitből – mivel akkor ez lett volna a harmadik 0–20-as meccsük –, így nem nagyon volt más választásuk. A döntésnél szem előtt tartották azt a szempontot, hogy az együttes valahogy vigye végig a szezont az A csoportban.

A tréner természetesen azt is tudja, hogy sok debreceni szurkoló érezheti magát becsapottnak – főleg a bérletesek – tőlük ezért elnézést és megértést kér, és azt, hogy elhiggyék, teljesen becsületesen járnak el, és egyetlen ellenfelüknek sem szeretnének kedvezni.
hirdetés