A fürdőövezetben aranyáron

Hajdúszoboszló ingatlanpiaca három jól elkülönülő egységre osztható.

A fürdővárosban eltérő áron lehet ingatlanhoz jutni annak megfelelően, hogy hol van a kiszemelt telek, lakás, ház vagy üdülő: a gyógyfürdő közvetlen környékén, a fürdőövezetbe nem tartozó belvárosi részen vagy a belvároson kívül eső területeken.

Közelebb, távolabb

Tatos Tibor ingatlanszakértő tapasztalatai szerint Hajdúszoboszlón továbbra is jelentős kereslet mutatkozik a fürdőövezetben és annak vonzáskörzetében lévő ingatlanok iránt. Ebben a városrészben sokan befektetési szándékkal vásárolnak ingatlant, hiszen a nemzetközi hírű fürdővárosban sok turista megfordul, így a bérbeadás jó üzlet lehet. A szakember megjegyezte, hogy korábban a külföldiek is nagy számban vásároltak lakóingatlanokat a településen, ez a tendencia azonban mára szinte teljesen megszűnt.

Az építési telkek ára tavaly a fürdőövezethez közeli területeken 10-20 ezer forint között mozgott négyzetméterenként, míg a fürdőövezetben nem ritka a 25-35 ezer Ft/m2 ár sem. Ugyanakkor a város központjától távolabb eső részeken már 5-8 ezer forintos négyzetméterenkénti áron is telekhez lehet jutni.

Használtak és újak

Családi házaknál is hasonló értékeltolódás figyelhető meg a különböző városrészek között, mint az építésre alkalmas telekingatlanok esetében. A fürdőövezetben a családi házak négyzetmétere 200-240 ezer forintba került, a belvárosi, de nem fürdőközeli helyeken 140-170 ezer forint, a városközponttól távolabb pedig 100-130 ezer forint/nm2 volt az átlagár.

Társasházakban a panel szerkezetű használt lakások ára 140-180 ezer forint/nm2, míg az új építésű társasházak lakásaié (ilyenek főként a fürdőövezetben létesültek) 260-330 ezer forint/nm2 átlagosan. A szakember szerint érdemes külön szót ejtenia hagyományos értelmben vett üdülő ingatlanokról. Ezek elsősorban a bánomkerti részen találhatók, átlagáruk pedig az elmúlt évben 280-350 ezer forint/nm2 között változott.

P. A.
hirdetés