Hogyan lesz Kabából Kuba?

Kabából Kuba
Kabából Kuba
Kaba – A kisváros egyik helységnévtábláján az egyik „a” betűből „u”-t csinált valami tréfás kedvű.  video

A Kaba felirat helyett így ott Kuba olvasható. Néhány nappal ezelőttig ez joggal arra utalhatott, hogy a település cukoripari nagyhatalom. Azóta akár a karib-tengeri szigetország szegénységére is gondolhatunk, hisz a tulajdonos kilátásba helyezte annak a cukorgyárnak a bezárását, amely iparűzési adójával a kisváros éves költségvetési bevételének negyedét adja, közvetlenül több mint kétszáz, s közvetve több ezer embernek biztosít munkalehetőséget. Mindez most könnyen oda lehet.

Miért itt teszik?

Juhász Attila 100 hektáron gazdálkodik. Mint mondta, sok gazda már az idén is felhagyott a cukorrépa-termeléssel, mert az Eastern Sugar által bejelentett 33 százalékos felvásárlásiár-csökkentés elvette a kedvüket tőle. Ő viszont ebben az évben nagyobb területen vetett répát, mint az elmúlt években: a megszokott 20 helyett 32 hektáron. Juhász Attila kedden tudta meg, hogy valószínűleg bezárja a tulajdonosa a kabai cukorgyárat.

Először az fogalmazódott meg bennem, hogy a tipikus multinacionális diktatúra áldozatai lettünk – mondta a gazdálkodó. – Aztán az, hogy miért éppen a mi termelési körzetünkben teszik meg ezt a lépést, holott úgy tudtuk, hogy a kabai a leggazdaságosabban termelő cukorgyárak egyike. Aztán az is eszembe jutott, hogy a tulajdonos nem kötődik érzelmileg a magyarokhoz, s mivel gazdasági érdekei erősebbek voltak, így hamarabb lemondott a magyar munkaerőről.

A bioetanolban bíznak

A gazdálkodó úgy véli, hogy amennyiben a távolabb lévő hazai cukorgyárak a szállítási költségeket hajlandóak átvállalni, akkor nem hal el teljes mértékben Kaba környékén a cukorrépa-termelés. Ellenkező esetben nincs sok jövője a dolognak.

Ha a kabai cukorgyár 15 ezer hektáros termeltetési körzetében senki nem vet cukorrépát, akkor – Juhász Attila szerint – 10 ezer szakképzetlen, kétkezi munkát végző ember egy hónapos idénymunka-, s ezzel jövedelemszerzési lehetősége szűnik meg. A gazdáknak a termelési szerkezetben a cukorrépát bioetanol-alapanyagot jelentő növényekkel – gabonafélékkel – lehetne pótolni. Reményteli kezdeményezés van ugyanis arra, hogy Kabán akár jövő év végére egy bioetanol-üzem jöjjön létre.

Volt, aki sírt a hír hallatán

A cukorgyár hátsó portájánál répaszállító teherautók sorjáznak bebocsátásra várva. A sofőrök éhesek, szomjasak lehetnek, így logikus, hogy ide is települt egy helyi „Üvegtigris”.

A lakókocsi-büfé üzemeltetője, Pintér Norbert. Együtt érez azokkal, akiket a gyárból várhatóan elbocsátanak – szerinte nagyon nehezen, vagy nem is kapnak majd újra munkát –, ismeri a termelők gondjait – hiszen édesapja is foglalkozik cukorrépa-termesztéssel –, s őt magát is érzékenyen érinti a gyár tervezett bezárása. Nem elsősorban a szezonálisan működő büfé miatt:

A városban a Holló vendéglő tulajdonosa vagyok. A gyárból rendszeresen járnak hozzám ebédelni ebédelni a vezetők, partnerebédek, -vacsorák is zajlanak nálam. Vendéglátáshoz hidegtálakat is viszek a gyárba. Nagy érvágás lesz számomra, ha ez a vendégkör esetleg kiesik. De nem csak engem, mindenkit elszomorított a gyárbezárás híre. Van, aki meg is siratta.

A büfénél falatozott éppen Tóth Gyula debreceni fuvarozó vállalkozó. Ő még csak tavaly kezdett cukorrépát szállítani a Kabára, de idén már nagyon számított erre a lehetőségre. Kedden tudta meg a rádióból, hogy be fogják zárni a gyárat. Eléggé elszomorította, mert tavaly október elejétől év végéig ez a munka tartotta el a vállalkozását. – Ez a szezon még biztosan végigmegy, de a jövő év végére egyelőre semmi kilátás nincs munkára – mondta.

Pál Csaba