Engedély kell az erkély beépítéséhez

Akt.:
Engedély kell az erkély beépítéshez
Engedély kell az erkély beépítéshez - © Fotó: Matey István
Debrecen – Néhány tucat ilyen ügyben folytat eljárást a polgármesteri hivatal.

Egyre több helyen lehet látni, hogy a lakók befedik, beépítik az erkélyeket. Néhányan még a szobát az erkélytől elválasztó falat is kibontják azért, hogy így „nyerjenek” pár plusz négyzetmétert.

Egyik olvasónk az Újkertben, a Cívis utcán egy olyan épületben lakik, amelyet a panelprogram keretében nemrég felújítottak. Ezután ellenőrök jöttek, akik azt mondták, hogy megbüntethetik azokat, akik korábban – akár évekkel ezelőtt – befedték az erkélyüket.

A városkép védelme

A polgármesteri hivataltól azt a választ kaptuk, hogy panelfelújítás után ellenőrzik az elvégzett munkát. Egy 2012-ben született helyi rendelet értelmében a panelprogram keretében szabad az épülethomlokzatokat felújítani, az erkélyeket átalakítani, vagy légkondicionáló külső egységét elhelyezni. A kezdés előtt azonban ehhez engedélyt kell kérni az önkormányzattól. Az elbíráláskor a városkép védelme a legfontosabb szempont. Azt akarják megakadályozni, hogy ahány lakás, annyi féle legyen az erkély és a homlokzat. Az egységes, igényes megjelenésre törekszenek.

Fontos tudni, hogy tömbházak esetében az ilyen beruházások megvalósításához társasházi hozzájárulás is szükséges.

Nem büntetni akarnak

Sziki Gyula, a polgármesteri hivatal főépítészi irodájának irodavezetője elmondta: az erkélyek házilagos beépítésével, utólagos szerelvények felhelyezésével megbontják az épületek hőszigetelését. A szakszerűtlenül beépített ablakok balesetveszélyesek is lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a tűzoltók a magas épületekben felcsapó lángok esetében gyakran az erkélyeken keresztül menekítik a lakókat. Ha azt lezárják, ez
lehetetlenné válik.

– Engedély nélkül végzett erkély befedés, beépítés, klíma, parabola antenna felszerelés miatt eddig még senkit nem büntettünk meg, de néhány tucat ilyen ügyben eljárást folytatunk. Nem a bírságolás a célunk, megegyezésre törekszünk – jelentette ki az irodavezető.

Felelősen vásárolni

Azt is megtudtuk, hogy aki olyan lakást vásárol, amelynek az erkélyét korábban beépítették, illetve ahol klíma-berendezés kültéri egységét, vagy parabola antennát helyeztek ki, ott fontos tisztázni ezek jogszerűségét azaz, hogy ezek rendelkeznek-e engedéllyel. Hozzájárulást a főépítészi irodától lehet kérni.

HBN-OCs
hirdetés