Energiahatékonyság javítása és szemléletformálás a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban

Akt.:
Energiahatékonyság javítása és szemléletformálás a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban
© A debreceni Ady Endre Gimnázium felújított homlokzata
A projekt keretében elsődleges célkitűzésként a Debreceni Ady Endre Gimnázium épületének energetikai korszerűsítésére, energiahatékonyságának javítására került sor.

Ezen belül külső hőszigetelés, külső nyílászáró-csere, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése és a világítási rendszer szabályozhatóvá tétele valósult meg. Megújuló energia felhasználás alkalmazásaként napelemek felszerelése történt a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához. A kapacitásfejlesztési tevékenység során az energiamenedzsment rendszert működtető személyzet és az intézmény tanárai részére az energiahatékony üzemeltetéssel és energiatudatos magatartással kapcsolatos továbbképzés valósult meg.

Az energiahatékonysággal kapcsolatos tudatosság és oktatás érdekében szemléletformálási kampány lebonyolítására került sor az iskola tanulói, tanárai, és a szülők részére. A projekt megkezdésével, előrehaladásával, eredményeivel kapcsolatos információk közlése, megosztása a nagyközönséggel a nyilvánosság biztosítása projektelem keretében történt.

A projekt eredményeként az iskola felújításával megvalósuló energiahatékonyság révén 127,25 t/év széndioxid-megtakarítás és 566,23 MWh/év energia-megtakarítás érhető el.

Összefoglaló

Siófoktól Debrecenig, Tatabányától Makóig és Budapesten összesen 6 iskola újult meg és lett energiatakarékosabb Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap támogatásával. Új nyílászárók, szigetelés, korszerű fűtési rendszer, illetve napelemek és geotermális rendszerek révén az iskolák épületei energiahatékonyabbá váltak. Emellett a projektek keretében megvalósult energiatudatossági szemléletformálások és az újonnan kialakított energiamenedzsment rendszerek biztosítják az épületek optimális használatát. Megépült továbbá Balatonszabadiban egy új biogáz üzem, amely egy kisebb település teljes áramszükségletét képes előállítani megújuló energiaforrás felhasználásával.

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Zömében azokat az Európai Unió felé tett vállalásainkat tudjuk ezzel megvalósítani, amik mondjuk az energiahatékonyság, energiamegtakarítás, vagy éppen maga a megújuló energia területén vállaltunk. Az a legfontosabb, hogy azok a közintézmények, amik állapota az elmúlt hosszú időszak fejlesztés elmaradásai miatt most meg tudott valósulni, azok külsőleg nagyon szépen megújultak. Itt az iskolák zömében nyílászárócsere, külső szigetelés, energetikai belső felújítás, ezek a fontos területek.

Minél több pénz, annál nagyobb sikert tudunk elérni. Ami nagyon fontos, hogy ez pénzt takarít meg a különböző fenntartóknak, akár a magyar államnak, akár az önkormányzatoknak, akár közintézményeknek. Kevesebb lesz az energiaszámla, ami egy nagyon fontos tétel.

A projektek sikeres lebonyolításához komoly összefogásra és együttműködésre volt szükség.

Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Nagyon rövid idő állt rendelkezésre a projektek megvalósításához, a teljes program megvalósítására. Gyakorlatilag egy év, vagy bizonyos projektek esetében volt, hogy csak 10-11 hónap állt rendelkezésre, úgyhogy azt tudom mondani, hogy valóban, itt nemcsak a projektgazdák, hanem az intézményi szereplőknek az összefogásának az eredménye az, hogy 2017 év végén sikeres programokat tudunk zárni.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – az EGT Alap energetikai programjainak koordinátoraként – csaknem 2,6 milliárd forint támogatást nyújtott.