Énektől zengett a hétvége Debrecenben

Akt.:
Énektől zengett a hétvége Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Hongkong, Indonézia, Japán, Lettország, Izrael, Olaszország, Németország… – csak néhány a 12 ország 24 kórusa közül, akik énekszóval töltik-töltötték meg Debrecen tereit július 7. és 10. között a világ egyik legismertebb kortárs kóruszenei eseményén, a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztiválon.

Napközben a Kölcsey Központban zajlottak a versenyek, esténként pedig a Déri Múzeum parkját vették birtokba a kórusok, hogy a színvonalas hazai folklór-előadásokat követően ízelítőt adjanak hazájuk népi hagyományaiból. Szabadidejükben az énekesek utcai villámkoncertekkel és jótékonysági hangversenyekkel kedveskedtek kórházakban és idősotthonokban, vasárnap délelőtt pedig a liturgiák menetét színesítették a város templomaiban. A világszínvonalú versenyprogram mellett, melyet a Bartók Rádió élőben közvetít, helyi kézműves termékek és ételek vására, hazai kottakiadók kitelepülése, szerzői találkozók, dedikálás és szakmai fórumok várják-várták az érdeklődőket.

A Kórusverseny és Folklórfesztivál az országos „Bartók 135” emlékév rendezvénye.

Hamarosan mutatjuk a végeredményt, addig előzetesen:
A vegyeskarok döntőjében szlovén siker született (Academic Choir Maribor), a kamarakórusok között az ukrán Youth Chamber Choir „Sophia” lett az első, a gyermekkarok között második a Lautitia Gyermekkar, az ifjúsági kórusok között szintén második lett a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar.

HBN​
hirdetés