Énekkarok lepik el Debrecent július első hetében

Akt.:
Énekkarok lepik el Debrecent július első hetében
Debrecen – A Lautitia Gyermekkar Nemes József karnagy vezetésével száll versenybe a XXVIII. Bartók Béla Kórusverseny és Folklórfesztiválon. Az ifjú énekesek idén már több megmérettetésen szerepeltek sikeresen, most pedig szülővárosukban, egy kiemelkedő mezőnyben szólaltathatják meg híres zeneszerzők műveit.

Huszonnyolcadik alkalommal szervezik meg a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált Debrecenben július 5. és 8. között. A megmérettetést 1961 óta minden második évben megrendezik, 2005 óta pedig a világ tíz legjobb kórusversenye között tartják számon. Ehhez kapcsolódóan Komolay Szabolcs alpolgármester kifejtette, hogy mára Debrecen egyik védjegyévé vált, és a számtalan pozitív visszajelzést kapott.

p6280191
Fotók: Molnár Péter

-Tizenkét ország huszonegy kórusa vesz részt a rendezvényen, amely során nem csak a Kölcsey Központban, hanem a Déri téren és vasárnap a debreceni templomokban is fellépnek. Ezen felül flashmobokat is szerveznek, így a város számos pontján lehet majd találkozni a kórusokkal – hangsúlyozta az alpolgármester.

Nem idejemúlt

Balogh József versenyigazgató elmondta, a verseny alatt Debrecen a kórusvilág fővárosává válik. A zsűrit 10 nemzetközileg elismert művész alkotja, a megmérettetés mellett pedig kortárs zeneszerzők új darabjait is bemutatják.

Bódor Edit és Korponai Tibor a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint kulturális menedzsere kifejtették: a versenyt két éves szervezés előzi meg, az idei megmérettetés után már készülnek is a következőre. A rendezvénnyel pedig azt szeretnék megmutatni, hogy a kóruséneklés nem idejemúlt, és igenis van létjogosultsága.

A verseny nagydíjat nyert kórusa automatikusan meghívást kap a 2019-es „Kórusmuzsika Európa Nagydíjra”.

BR