Emmi: kétmilliárdot csoportosítottak át az E-alapból műtétekre, kezelésekre

Budapest – Kétmilliárd forintot csoportosítottak át az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) idei előirányzatából nagy értékű műtéti eljárások, egynapos sebészet, a járóbeteg-ellátások, valamint addiktológiai és pszichiátriai rehabilitációs kezelések finanszírozására – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Mészáros János emlékeztetett arra, március végén döntött az egészségügyi államtitkárság arról, hogy az E-alap idei hétmilliárd forintos előirányzatából ötmilliárd forintot szánnak a nagy értékű képalkotó diagnosztikai kapacitások bővítésére. Az áprilistól felhasználható összeget jellemzően PET/CT-, MRI- és hagyományos CT-vizsgálatokra fordítják három egyetemi centrumban (Szeged, Pécs, Budapest), valamint egyes fővárosi és vidéki kórházakban.

Kiemelte, szakmapolitikai cél, hogy azok a daganatos betegek, akiknek CT- vagy MR-vizsgálatra van szükségük, 14 napon belül jussanak el rá.

A helyettes államtitkár elmondta, a most bejelentett kétmilliárd forintból finanszírozni tudják például a ritkán előforduló, ezért centrumokban kezelt betegségek, egyebek mellett a nyelőcsőszűkület endoszkópos műtétjét az arra alkalmas és szakmailag felkészült megyei intézményekben is.

Jut pénz továbbá az intra- és extrakardinális betegségek ellátására, a vékonybél kapszulás endoszkópiával történő vizsgálatára, szívbillentyű-beültetésre és az ezzel együtt járó beavatkozásokra, valamint a felnőtt csontvelő-transzplantációk számának emelésére is – tette hozzá.

– MTI –