Emmi: április közepén tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal a hallgatói szerződésekről

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) – Várhatóan április közepén tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal plenáris ülése a hallgatói szerződések tervezett változásairól – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek.

Doncsev András a részleteket firtató kérdésre úgy fogalmazott: “a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk”, a változások részleteiről még nincs értelme beszélni.

A kerekasztal januári megalakulását felidézve kiemelte: a résztvevők – a hallgatók legitim képviselete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), valamint a rektorok és a gazdasági élet szereplői – partnerként közreműködnek a felsőoktatás gyökeres átalakításában.

A plenáris üléseken kívül három munkacsoportban zajlik a munka: a stratégiai, a pénzügyi és a hallgatói felelősséggel foglalkozó munkacsoportban. Hozzátette: utóbbi munkacsoport legutóbbi ülésén körvonalazódott egyfajta megállapodás, ez kerül majd a plenáris ülés elé.

Ha az április közepén tartandó következő és tervek szerint utolsó ülésen elfogadják ezt a megállapodástervezetet, a kormány elé kerül, majd az Országgyűlés tárgyalja meg a felsőoktatási törvény és egyéb jogszabályok szükséges módosítását.

Doncsev András jelezte: az alapelvekben továbbra is mindenki egyetért, azaz abban, hogy az állami ösztöndíjban részesülő hallgatók a képzési idejük időtartamáig, a képzést követő 12 vagy 20 éven belül hazai munkahelyen dolgozzanak, a tudásukat a magyar emberek javára fordítsák.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI kérdésére szerdán annyit mondott: a tárgyalásokon számos kérdés felmerült, de konkrétumokról még nincs döntés.

Az Index szerdán arról írt, a tárgyalásokon az körvonalazódik, hogy bár a korlátozások megmaradnak, megszűnik maga a hallgatói szerződés. Olyan szabályozást szeretnének kialakítani, amely szükségtelenné tenné egy kontraktus aláírását az állammal. Információik szerint a tárgyalásokon a legutóbb felvetődött, hogy akik a második félév végéig otthagyják az egyetemet, azoknak még ne kelljen megfizetniük tanulmányaik költségét. A kormány családpolitikáját erősítené az a terv, hogy ha valaki három gyermeket vállal, az mentesülne a visszafizetés alól. Kedvezményt kapnának a doktoranduszok is.

– MTI –