Emmanuel Macron a francia nyelv külföldi oktatásának megerősítését szorgalmazza

Emmanuel Macron a francia nyelv külföldi oktatásának megerősítését szorgalmazza
© Fotó: Pixabay
Párizs – Emmanuel Macron francia államfő a külföldi francia gimnáziumokban tanuló diákok számának megduplázását tűzte ki célul a frankofónia napja alkalmából a Francia Akadémián kedden elmondott beszédében. Jelenleg mintegy 350 ezer diák tanul a világszerte működő ötszáz francia középiskolában.

A francia elnök a külföldi francia gimnáziumokat a francia nyelvoktatás gerincének nevezte.

“Ezt a hálózatot megerősítjük és dinamizáljuk” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. Szerinte ennek érdekében partnerintézményeket kell találni és regionális szinteken képzési központokat kell létrehozni, ahogy az már Mexikóban is megvalósult az új oktatók képzésére.

Emmanuel Macron mintegy harminc konkrét intézkedést ismertetett a francia nyelv, illetve a többnyelvűség szerepének és helyének megerősítésére, elsősorban az afrikai oktatási rendszerben. Bejelentette, hogy Franciaország megduplázza a feltörekvő országokból érkező külföldi diákok számát, akiket ezentúl jobb körülmények között kíván a francia kormány fogadni. Ennek érdekében 2019 elejére dolgoz ki egy programot a kormány.

A francia elnök elmondta, hogy a Franciaországban befogadott menekültek francia nyelvoktatásán is javítani kell, akik jelenleg 250 francia nyelvórán vehetnek részt ingyenesen. Macron szerint ennyi idő alatt lehetetlen megtanulni franciául, ezért az ingyenes órák számát négyszázra emeli a kormány, az analfabétaként az országba érkezők számára pedig hatszáz órára.

Az afrikai demográfiai növekedés miatt a világ nyelvei közül jelenleg a franciául beszélők száma élvez a legnagyobb növekedést, 2015 és 2065 között 143 százalékos növekedés várható, míg az angol esetében az arányt 62 százalékosra becsüli az ENSZ. Hivatalos becslések szerint 2065-ben mintegy egymilliárdan fognak franciául beszélni, ami ötször annyi lesz, mint 1960-ban, s a francia a második legjelentősebb lesz a világban beszélt nemzetközi nyelvek közül az angol mögött, s harmadik a világon általában beszélt nyelvek között. A frankofónia nemzetközi szervezete szerint a francia jelenleg az ötödik nyelv a világon a mandarin, az angol, a spanyol és a arab, illetve a hindu mögött.

– MTI –