Emlődaganat: a fiatalok is veszélyben

Dr. Sebő Éva
Dr. Sebő Éva - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Egyre több 20-30 éves nőnél mutatnak ki emlődaganatot.

A fiatalok azonban sokszor későn fordulnak orvoshoz, mert nem tudják, hogy már az ő korukban is kialakulhat ez a betegség – olvasható a Debreceni Egyetem portálján, az unideb.hu-n.

Rendszeres vizsgálat

A Debreceni Emlőnapok egyik célja a figyelemfelhívás.

– Az önvizsgálat a fiataloknál nem megbízható, mert az emlő mirigyesebb, nehezebb kitapintani az elváltozást. Ha találnak is valami rendellenességet, nem gyanakodnak emlődaganatra, későn mennek orvoshoz, így az elváltozást gyakran csak előrehaladottabb állapotában találjuk meg. Nem szabad várni, azonnal szakemberhez kell fordulni. Nagyon fontos, ha a családban több emlődaganatos beteg is volt, akkor rendszeresen járni kell vizsgálatra, ajánlatos már 30 éves kortól – tanácsolja Sebő Éva, a Kenézy Emlőcentrum vezetője.

A legfőbb tünetek: a kitapintható csomó az emlőben és a hónalj környékén, a bőrön behúzottság, esetleges deformitások, az emlőbimbó felszínén seb, véres váladékozás az emlőből. Az emlődaganat a terhesség vagy gyermekágy alatt is kialakulhat. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a kismamák minél hamarabb megkapják a szükséges kezelést.

Az egyetem weboldalán lévő hírből az is kiderül, hogy a fiatalkori emlődaganat kialakulásában a genetikai adottságok mellett a környezeti hatásoknak, a stressznek és az egészségtelen életmódnak is fontos szerepe van.

HBN