Emléktáblával is elismerték a Debreceni Járásbíróság új épületét

Debrecen – Építőipari Nívódíjat nyert középület – irodaház kategóriában a Debreceni Járásbíróság új épülete. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 2016-os évzáró ünnepségén 14 díjat osztott ki. A díj a Tanúsítvány mellett egy különleges bronztábla, az alkotók megnevezésével. A nívós szakmai elismerést hirdető táblát Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Szűcs Gyula, a HUNÉP Zrt. elnök-vezérigazgatója leplezte le.

2013-ban kapta meg a lehetőséget az OBH-tól a Debreceni Törvényszék arra, hogy elkezdődhessen a Debreceni Járásbíróság új épületnek kivitelezése – fogalmazott köszöntőjében Kahler Ilona, a törvényszék elnöke. Mint mondta, nagy büszkeség a szakmai elismerés, hiszen az épületnek valóban számos különleges építészeti eleme van: a külső falakat például összesen 130 ezer darab kézzel vetett tégla díszíti.

Szűcs Gyula, a kivitelező HUNÉP Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a szakma által megítélt nívódíj visszaigazolja a cég minőségi munkába vetett hitét és további lendületet ad a társaságnak. A HUNÉP már több hasonló elismerésben részesült, a Nagyerdei Stadion és az Agóra Tudományos Élményközpont épületein tavaly avatták fel a bronztáblákat.

A törvénykezés házának az átláthatóságot, és a világosságot kell tükröznie, illetve külsőségében is mutatnia kell a jogszolgáltatás komolyságát, fogalmazott beszédében Nagyunyomi-Sényi Gábor. Az Építéstudományi Egyesület elnöke szerint a Debreceni Járásbíróság épülete maradéktalanul teljesíti ezeket az elvárásokat és méltó elhelyezést biztosít a bírói szervezetnek.

Az ünnepi beszédek sorát az Országos Bírósági Hivatal elnöke zárta. Handó Tünde arra emlékeztetett, hogy 1996 óta minden évben szóba került az új debreceni bírósági épülete, a kivitelezés elindítására azonban csak a költségvetés emelkedését követően nyílt lehetőség. Az OBH elnöke hozzátette: a bíróság épületének a méltóságot, a távolságtartást és az igazság hatalmát is meg kell jelenítenie.

A Debreceni Járásbíróság a nyugati kiskörút melletti igazságszolgáltatási negyed legújabb épülete, amely ugyanazt a szellemiséget és színvonalat képviseli, mint a szomszédos ítélőtábla és az ügyészség. A 10 ezer négyzetméteres, 304 helyiségből álló épület kivitelezése 2014 elején kezdődött el, a Debreceni Járásbíróság 250 dolgozója 2015 nyarán vehette birtokba az új komplexumot. A beruházás 3,6 milliárd forintba került.

– Debreceni Törvényszék –