Helyi közélet

2015.09.21. 18:37

A személyes élményre hajtanak a Kutatók Éjszakáján

Debrecen - Az idei Kutatók Éjszakáján idén több mint 80 programmal várják az érdeklődőket.

Debrecen - Az idei Kutatók Éjszakáján idén több mint 80 programmal várják az érdeklődőket.

A Debreceni Egyetem (DE) a kezdetektől részt vesz a Kutatók Éjszakája programsorozatban: az ezúttal szeptember 25-én (pénteken) zajló eseményen bárki bepillanthat a tudomány sokszor titokzatosnak vagy hétköznapoktól távolinak tűnő világába. Tavaly csaknem 7 ezren vettek részt a rendezvényen, a szervezők most is hasonló érdeklődésre számítanak.

– A cél, hogy a lakosság is láthassa, a tudományok nem érthetetlenek, felfoghatatlanok, hanem nagyon is kézzel fogható eredményeik vannak – fogalmazott Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója egy hétfőn megtartott sajtótájékoztatón.

A kilátogatók többek között szabaduló-játékon vehetnek részt Umberto Eco A rózsa neve című regénye nyomán; DNS-nyakláncot készíthetnek; megtudhatják, hogyan vizsgálják a rovarok személyiségét; tésztahidat építhetnek; előadást hallhatnak arról, a chili, a marihuána és egyéb növények miképpen alkalmazhatóak gyógyászati céllal; de bepillanthatnak Christopher Lee és a filmes rosszfiúk lélektanába is.

Az eseményhez az egyetem hajdúböszörményi és nyíregyházi karai is csatlakoznak („Személyes élményt adunk az embereknek” – nyilatkozott Kiss János, a DE Egészségügyi Karának tudományos dékánhelyettese), illetve az Agóra Élményközpontba is érdemes lesz benézni, ahol a város legtehetségesebb középiskolásai mutatják be fejlesztéseiket, találmányaikat, de éjszakai távcsöves csillagnézésre is esély lesz a jó idő függvényében.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában