Emlékkert felújítás a Nagytemplomnál – Elárverezik a deákokat

Emlékkert felújítás a Nagytemplomnál – Elárverezik a deákokat
Debrecen – „Nekem nagyon tetszenek az épülő Emlékkert kerítésre festett, régi kollégiumi diákokat ábrázoló képek, és nagyon fogom sajnálni, ha végleg eltűnnek.

Olyan igazi régi kálvinista debreceni hangulatot árasztanak! Bár pofonok és ízlések … de nekem sokkal jobban tetszenek, mint mondjuk a Debrecentől idegen Hal-közi minimal art design. Tud-e valaki valamit arról, mi lesz  a kerítés tábláinak a sorsa? Nem lehetne-e megőrizni őket, úgy hogy valahol a városképet szépítsék? – szólt az Agora, a Napló levelezési fóruma tagjaihoz Köves Péter, amikor még álltak a táblák. Puskár Anikó egyetértett: „…Én már végigfotóztam kétszer is, és megfigyeltem, a külföldieknek és turistáknak is tetszik… ”– írta.

„Szerintem is nagyon szép alkotások és többre érdemesek, minthogy kiselejtezzék, vagy úgy járjon, mint a régi Kölcseyben lévő régi mozaik. Minden táblán ott van a Medgyessy Gimnázium logója, gondolom nem véletlen” – áll egyebek mellett Konyhás István levelében”.

Mi lesz “deák-képek” a képek sorsa?

A témához többen is kapcsolódtak, így elküldtük a kérdést a városházára: mi lesz a képek sorsa? S megtudtuk: elárverezik. Egészen pontosan a következőket válaszolta Varga László főosztályvezető: „Az Emlékkert építési területét határoló OSB-lapos kerítést a Medgyessy Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai díszítették augusztus 20-át megelőzően. Széles körben nagy sikert arattak ezek a festmények, és rengeteg megkeresés, javaslat érkezett a jövőbeni hasznosításukkal kapcsolatban. Végül az a döntés született, hogy a táblákat külső segítséggel, aukció keretében elárvereztetjük, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánljuk fel.” HBN

Előzmények:


 

Hihetetlen művészet a Nagytemplomnál

Így készültek a képek – Videó

Így készültek a képek – Fotók!