„Emlékeztető” fények tárlata

A kiállítás megnyitóján
A kiállítás megnyitóján - © Fotó: Matey István
Hajdúszoboszló – Galériával és emlékplakettel díjazták Rácz Imre munkásságát.

A Fekete Borbála emlékplakettel azokat az alkotókat díjazzák, akik szellemiségükkel és munkásságukkal kiválóan örökítik tovább a festőművésznő szellemiségét – hangzott el a csütörtök esti díjátadón, ahol Rácz Imre rajztanár és festő vehette át az elismerést.

A Kulturális Központban kiállítás is nyílt az idei díjazott műveiből, a látogatók közel félszáz olajfestményt – melyek jelentős része az utóbbi években készült – tekinthetnek meg. A tárlat ünnepélyes megnyitóján a művész egyik képét is kisorsolták a résztvevők között.

Kattintásra galéria nyílik! Kattintásra galéria nyílik! ©

Élethangulatok

– Megtiszteltetésnek érzem, hogy idén rám esett a Fekete Borbála Alapítvány választása – mondta el a hajdúböszörményi születésű festőművész, hozzátéve, a művésznő képei már középiskolás kora óta nagy hatással voltak alkotásaira. – Kompozícióinak „tisztasága”, képeinek kiegyensúlyozottsága és pompás színvilága ihletett meg leginkább, műveiből a színek érzékeny, finom használatát magam is átvettem – tette hozzá.

Rácz Imre festményeinek legfőbb különlegessége, hogy a fény játssza a főszerepet – emelte ki dr. Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense. – Olyan fényeket fest, melyek mindannyiunkat emlékeztetnek valamire, de nem tudjuk megnevezni, hogy pontosan mire. Úgy vélem, lelkiállapotokat és élethangulatokat fejez ki velük. Ezek a képek realista alakokból indulnak el, majd végül szürreális, expresszionista stílusban látnak napvilágot – mondta, hozzátéve, a művész munkássága távol áll a hétköznapitól.

HBN-FL