Debrecen hírei

2018.05.23. 16:54

360 fokos videó: „Nem koldulni jövök ki” - Beszélgetés egy debreceni utcazenésszel

Debrecen - Debrecenben a Kossuth téren sétálva nem egy utcazenésszel találkozunk, akik ismerős akkordokkal, kedves dallamokkal színesítik a villamos zajának, szökőkút csobogásának és az emberek társalgásának egyvelegét. Egy közülük Lakatos Imre, a 23 éves gitáros. Vele beszélgettünk az utcazenélésről és a megélhetésről.

Debrecen - Debrecenben a Kossuth téren sétálva nem egy utcazenésszel találkozunk, akik ismerős akkordokkal, kedves dallamokkal színesítik a villamos zajának, szökőkút csobogásának és az emberek társalgásának egyvelegét. Egy közülük Lakatos Imre, a 23 éves gitáros. Vele beszélgettünk az utcazenélésről és a megélhetésről.

Mikor kezdtél el zenélni?

Tíz éve gitározom. Van egy világtalan nagybátyám, tőle tanultam meg gitározni. Sokat köszönhetek neki, mivel ő vak, lényegében olyan, mintha vakon tanultam volna meg gitározni. A hallásomra törekedtem, így ha valamit meghallok, azt egyből lejátszom.

Ő hogy értékeli a mostani játékodat?

Nagyon büszke rám. Ő sajnos nem teheti meg azt, amit én. Vannak olyan helyek, ahová nagyon szívesen elvinném őt, de valakinek mindig ott kell lenni mellette. Ezt az emberek nem nagyon szokták elfogadni.

Mi volt az első dal, amit teljes egészében el tudtál játszani?

A " target="_blank">Felkelő nap háza. Amikor megtanultam ezt az egy számot, mindenkinek mutogattam az iskolában, akkor még nem tudtam pengetővel játszani, csak ujjal. Aztán jöttek a gyerekdalok, A nem születtem varázslónak. Nekem az alap a hagyományos cigányzene, a magyar csárdások, ezek azok, amik a fülemet jobban megnyitották.

Aztán jött a dzsessz. Az egyik barátom ajánlotta Snétberger Ferenc Tábort, tudtam azt, hogy ott nagyok elvárások. Kétszáz diák jelentkezett, közülük hatvanat vettek fel, így engem is. Nagyon sokat köszönhetek ennek a tábornak, mind zeneileg, mind emberileg. Magyarország legnagyobb zenészei vannak ott, például Szőke Niki dzsesszénekes, Lakatos Béla zongoraművész, Snétberger Ferenc gitárművész, szóval a legnagyobbak, és ingyen tanultunk ott, állták az útiköltséget, a szállást és az ételt. Ott kezdtem el a dzsessz felé kacsingatni, akkor kezdtem el a zenével jobban foglalkozni, addig csak elgitározgattam. A táborban jöttem rá arra, hogy a zene igazából mi is, hogy érzéseket lehet átadni vele.

Hogy kezdődött nálad az utcazenélés?

Van itt egy harmonikás férfi, Elek. Nekem nagyon tetszett, ahogy harmonikázott, és egyszer mondta: „Vedd csak ki a gitárt, öcsém!” és együtt zenéltünk, így nyilván jobban ment anyagiakban, jobban is szólt. Aztán felkerültem Budapestre, ott csináltam az érettségit, és zeneiskolába is ott jártam.

Nem volt munkám, így nem volt más lehetőségem, kipróbáltam ezt az utcazenélést.”

Hála istennek, minden napra annyi összegyűlt, hogy megéltem belőle, plusz még hoztam haza anyuéknak is pénzt.

Mit játszol szívesen az utcán?

Ahogy ránézek az emberekre, tudom azt, hogy mit várnak. Egy idősebb korosztálynak nyilván régebbi dalokat fogok játszani, fiataloknak bulizósabbat, latinosat.

Mennyire állnak meg az emberek, hogy hallgassák a játékod?

Megállnak, hallgatják a zenét, adnak egy kis pénzt. Érdeklődnek, sőt lehetőségek is jönnek az utcazenélésből, felkértek az egyik debreceni éttermébe zenélni.

Egyszer egy idős néni idejött, és azt mondta, köszöni, hogy visszahoztam a fiatal énjét. Szeretem azt az utcazenélésben, hogy egy dallal boldoggá teszem az emberek napját. Az anyagiakért is hálás vagyok Istennek, annyi van a zenélésből, hogy tudjam magam és a családomat segíteni.

Ebből tulajdonképpen meg lehet élni?

Igen, ha az emberek van tehetsége.

Nem koldulni jövök ki szakadt ruhában, hanem magamat adom, ugyanolyan ruhát veszek fel, mint más, én is kiadok több tízezer forintot egy cipőre, ha megtehetem.”

Ha az ember alázatos, kitartó, és ott van benne a zene szeretete, akkor meg lehet élni belőle.

Az interjú folytatása elolvasható a Hírek360.hu-n.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!