Emlékezés a spanyolnátha áldozataira

Emlékezés a spanyolnátha áldozataira
Nagyrábé – Fáklya-gyújtás, megemlékezés volt a spanyolnátha áldozatainak emlékére a világ első köztéri spanyolnátha-szobránál.

Az első világháború idején dühöngő influenzajárványban elhunytak emlékére a Spanyolnátha művészeti hálóterem művészei 2007 nyarán készítettek alkotást a nagyrábéi avantgárdé művészeti alkotótáborban.

Megfogalmazásuk szerint: „a főhajtás hordozója egy forgalomból kivont Trabant típusú személygépjármű, melyet a járvány áldozatául esett művészek megidézésével – a járművet Apolliniare vezeti, az anyósülésen Schiele ül, a hátsó ülésen Kaffka mellett Ady terpeszkedik.”

A köztéri spanyolnátha-szobor 2007. július 8-án készült, amikor megállapodás született arról is, hogy minden év novemberében a spanyolnátha neves és névtelen áldozataira a szervezet a helyszínen megemlékezik, a valaha volt legnagyobb influenzajárványban elhunytak emlékére.

– A járvány több áldozattal járt, mint a háború, csak 1918-ba több mint 21 millióan haltak meg a betegségben. – ezt már dr. Tverdota László, Nagyrábé egyik háziorvosa mondta, aki a megjelenteknek a influenza hatásának és jelenségének orvostudományi ismereteit osztotta meg a megjelentekkel.

Az ugyanebben az időpontban a Miskolci Ősz Kulturális Napokon kezdődő Szabó+DADA irodalmi performansz is egy megemlékezéssel vette kezdetét.

 Korponai Sándor