Nagyvilág

2017.03.09. 11:53

Nőnap - A Fehér Ház előtt tüntettek Trump elnök ellen a nők

Washington - A nemzetközi nőnapon több száz nő tüntetett Donald Trump amerikai elnök ellen a washingtoni a Fehér Ház előtt, New Yorkban pedig a Trump-torony előtt mintegy kétezren demonstráltak.

Washington - A nemzetközi nőnapon több száz nő tüntetett Donald Trump amerikai elnök ellen a washingtoni a Fehér Ház előtt, New Yorkban pedig a Trump-torony előtt mintegy kétezren demonstráltak.

A nők közül sokan piros ruhát és rózsaszín sapkát viseltek, ugyanazt, amit az elnöki beiktatás napján szervezett Trump-ellenes demonstrációkon.

A tüntetők közül egyesek Trump lemondását követelték, mások az abortusz joga mellett álltak ki. Az elnök egyik első intézkedése ugyanis az volt, hogy megtiltotta a szövetségi költségvetési támogatást azoknak a külföldön tevékenykedő nem kormányzati szervezeteknek, amelyek abortuszt hajtanak végre, vagy a mesterséges terhességmegszakítás mellett kampányolnak.

A demonstrációk résztvevői közül sokan táblákat és molinókat emeltek a magasba, rajtuk Trump-ellenes feliratokkal.

Donald Trump két Twitter-bejegyzésben is leszögezte, hogy "mérhetetlen tisztelettel" viseltetik a nők iránt. A first lady, Melania Trump díszebédet adott a Fehér Házban a nőnap tiszteletére.

A nőnapon azonban nem mindenütt tüntettek. Sok dolgozó nő egyszerűen otthon maradt, nem ment munkába. Azok a szervezetek ugyanis, amelyek az elnöki beiktatás napjára szervezték a tüntetéseket, ezúttal "Egy nap nők nélkül" címen hirdettek akciót, azt javasolva, hogy a nők mutassák meg, milyen az élet nélkülük. Ezért sok városban a dolgozó lányok, asszonyok otthon maradtak, hogy így jelezzék milyen fontosak, mennyire megérzik a munkahelyeken, ha ők nem mennek be. Az akció azonban sok helyütt rosszul sült el: Marylandben, Virginiában, Észak-Karolinában akadtak olyan települések, ahol az oktatási intézmények vezetői nem közölték előre, hogy tanítási szünet lesz, mert a tanárnők nem jelennek meg. A Washingtonnal szemben fekvő virginiai Alexandriában például felháborodott szülők protestáltak, mert amikor bevitték gyermekeiket az iskolába, akkor szembesültek azzal, hogy nincs tanítás.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!