Emelkedik a pótdíjak összege júliustól a Volánbusz járatain

Drágulnak a pótdíjak július elsejétől a Volánbusz járatain. A jövő hónap elejétől egyúttal a regisztrációs jegy vásárlásának elmulasztása miatt is pótdíjat kell fizetni, és a dohányzási tilalmat megszegők is bírságra számíthatnak – derül ki a Volánbusz Zrt. hétfői közleményéből.

A 2010. március 1-jével bevezetett regisztrációs jegy váltásának elmulasztása július 1-jétől 500 forintos pótdíjat von maga után. Aki a dohányzási tilalmat megszegi és nemdohányzóként megjelölt buszon vagy ilyen állomás területén gyújt rá, július elsejétől 8 ezer forintos bírsággal sújtható.

Aki a ruhájával vagy a csomagjával bekoszolja a buszt, megsérti az utazási feltételeket, vagy esetleg olyan tárgyat vagy élő állatot visz fel magával, amely kézipoggyászként nem szállítható, annak szintén 8 ezres pótdíjat kell fizetnie. Hasonló a helyzet azzal, aki tovább utazik annál a távolságnál, mint amire a jegye érvényes.

Aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel vagy utazási igazolvánnyal akar utazni, hamis papírokkal kísérli ezt meg, illetve jogosulatlan személyre ruházza át az igazolványát vagy a más nevére szóló ilyen okmányokat felhasználja, valamint eltitkolja a jegyvizsgálathoz szükséges személyes adatait, és emiatt rendőrt kell hívni hozzá, 6 ezer forintos pótdíjra számíthat.

Azok, akik a fizetési kötelezettségüknek 30 napon belül nem tesznek eleget, július elsejétől 12 ezer forintos pótdíjat kell, hogy fizessenek. Ez a regisztrációs jegy váltásának elmulasztására is vonatkozik – figyelmeztet a Volánbusz Zrt. Csütörtöktől egyébként a MÁV járatain is pótdíjköteles a regisztrációs jegy, 500 forintot kell fizetni ha valaki nem vesz ilyet. A regisztrációs jegyet a 6 éven aluli gyermekeknek, a 65 éven felülieknek, valamint a hadirokkantaknak, hadiözvegyeknek és menekülteknek kell megváltaniuk.

– Független Hírügynökség –