Emelkedhetnek az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok térítési díjai

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Emelkedhetnek az egyes egészségügyi szolgáltatások – köztük több alkalmassági vizsgálat – térítési díjai – derül ki egy a kormány honlapjára szerdán felkerült rendelettervezetből.

 

A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díját ismertető jogszabály módosításáról szóló kormányrendelet tervezete szerint a jövőben a gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői, a tengeri hajózási, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat térítési díjait is megemelnék, de többe kerülhet a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálat, valamint a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata is.

Az alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel például 4.800, a kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvétel 3.200, a vizeletvétel pedig 1.600 forint, míg a látlelet készítése és kiadása 3.500 forint lenne. Kiderül továbbá az is, hogy egy részeg ember detoxikálásának díja 7.200 forint.

A foglalkoztathatóság véleményezése esetenként 3.300 forintba kerülhet. A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások köre két – a hatályos rendelet mellékletében még nem szereplő – kategóriával is kibővül. Eszerint a tevékenységre vonatkozó egészségi alkalmasságot, illetve egészségi állapotot tanúsító igazolás kiadása 3.300, míg a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás, (kivéve, ha a védőoltás térítésmentes) 2.000 forintba kerül a jövőben.

A tervezet emellett azt is rögzíti, hogy a munkaköri alkalmasság megállapítása céljából végzett szolgáltatások térítési díja a munkáltatót terhelik, míg a hatósági megkeresés alapján végzett vizsgálatok térítési díját az azt kezdeményező köteles megfizetni.

 

 

bkdi \ bzt \ kho

 

MTI