Nagyvilág

2008.06.20. 14:45

Kiemelik a Boszniában lezuhant helikopter roncsai közül a négy katona holttestét

<p>A Boszniában szolgáló európai békefenntartók pénteken megkezdték kiemelni az egy nappal korábban lezuhant helikopter roncsai közül a gép fedélzetén tartózkodott négy katona holttestét .</p>

Kerry Corket szóvivő elmondta, hogy a holttesteket Szarajevóba szállítják, és a két spanyol pilóta földi maradványait még pénteken Spanyolországba viszik. Az EUFOR szóvivője arról nem beszélt, hogy a két német katona holttestét mikor szállítják Németországba.

A spanyol hadsereg MBB Bo-105 típusú ikerhajtóműves helikoptere csütörtök dél körül zuhant le egyelőre ismeretlen okokból Bosznia középső részén, Travnik város közelében. A gép rutinrepülést hajtott végre, és fél órával a felszállás után csapódott a földbe.

A roncs nehezen megközelíthető, sűrű erdővel borított hegyvidékes területen fekszik, ahol ráadásul rengeteg taposóakna maradt a kilencvenes években dúlt háború után. A Dnevni Avaz című szarajevói lap jelentése szerint a roncsok alig pár méternyire vannak a háború után megmaradt lövészárkoktól, és a terület az egyik legveszélyesebben elaknásított országrésznek számít.

A szarajevói lap információi szerint egy helyi erdész és egy csapat favágó volt az első, aki a roncshoz ért. Enver Kadric erdész a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy hallották a zuhanó helikoptert, amelynek hajtóműve furcsa hangokat adott ki. Ez arra utal, hogy a gép hajtóművével lehettek gondok, és motorhiba okozta a zuhanást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!