Embertelenül bánnak börtönében Vanunuval

Azzal vádolta pénteken Izraelt az Amnesty International (AI), hogy “embertelenül bánnak az ismét börtönbe került” Mordechaj Vanunuval, az ország atomtitkát 25 évvel ezelőtt leleplező atomtechnikussal.

A férfi, aki jelenleg háromhónapos büntetését tölti, egy brit újságnak tárta fel annak idején Izrael atomtitkát, 2004-ben szabadult feltételesen 18 börtönév után.

Mordechaj Vanunu 1986-ban robbantotta a hírbombát, amikor a Sunday Timesnak elmondta, hogy Izraelnek igenis vannak atombombái, és a Negev-sivatagban titokban működik egy olyan üzem, ahol nukleáris fegyvereket készítenek. Vanunut Izrael elsőszámú közellenségének nyilvánították, a Moszad ügynökei pedig egy beépített nő révén Rómában elkapták és titokban hazavitték az atomtechnikust.

A nukleáris holokausztot akarta megakadályozni

Vanunu azt állította annak idején a bíróság előtt, hogy a nukleáris holokausztot akarta megakadályozni az izraeli atomtitok nyilvánosságra hozásával. Vanunu 2004-ben szabadult ki, 18 börtönév letöltése után. Izrael legnagyobb felháborodására ott folytatta, ahol abbahagyta, továbbra is “Izraelt leleplező” nyilatkozatokat tett.

Tavaly decemberben három hónap, közmunkával kiváltható börtönt kapott, mert a vád szerint megszegte szabadon engedésének feltételeit és külföldiekkel találkozott. Vanunu a börtönt választotta. A feltételes szabadon engedés megsértése miatt már 2007-ben is elítélték fél év börtönre.

Az AI közel-keleti ügyekben illetékes igazgatója, Malcolm Smart azt mondta pénteken, hogy Vanunut “magánzárkában tartják a börtön egy olyan részlegében, ahol köztörvényes bűnözők vannak” ” Smart azt mondta, hogy 1986-os elítélése után 11 évet töltött hasonló körülmények között Vanunu, és “ezek a körülmények embertelenek, kegyetlenek és megalázóak”.

– Független Hírügynökség –