Helyi közélet

2013.10.22. 19:34

Küldjön hírt! - Vélemény Anatole Hongrois Biharkeresztesi románc c. zeneművéről

Budapest, Biharkeresztes - Született egy nagyszerű, korabeli szerelmi történetről egy zenemű, amely a korábbi Biharkeresztesen játszódik, teleszőve az élet különleges eseményeivel, realista ábrázolásaival kortörténetével és hagyományaival.

Budapest, Biharkeresztes - Született egy nagyszerű, korabeli szerelmi történetről egy zenemű, amely a korábbi Biharkeresztesen játszódik, teleszőve az élet különleges eseményeivel, realista ábrázolásaival kortörténetével és hagyományaival. Még az ötvenes évek súlyzói alatt vagyunk, a diktatórikus időszak elején vagy már a vége felé, még bizonytalan a kor, mégis éli mindenki a maga szegény vagy gazdagabb életét, de egy dolog örök benne: a szerelem! A szerző nagyon fifikásan politikamentesen írja történetét, ám a sorok közt olvasni tudók, rájönnek, hogy még előítéletek között élünk, még vallási és társadalmi különbségek közt vergődik a társadalom, még nem tudjuk az erkölcsi normákat felvállalni, de a lenti, a népközti megosztás már nem ilyen! Egy jó szándékú katolikus pap aztán rendet teremt a maga eszközeivel és a végére megszületik a megoldás- minden jó ha jó a vége. A darab egy megrozsdásodott rendszer végét jelzi, amikor már kft-et lehet létrehozni, egymást segítve és a hatalomnak fittyet hányva, építeni a magunk életét.

A szerző bemutatja a korabeli Biharkeresztes mindennapjait, megismerhetjük a szép hagyományokat, az emberi jóságot és kizárva ezzel a gonoszság minden démonát. Napi harcainkat. Nagyon szép zenei betétekkel épül fel a mű, amely humanista magasságával egy nagyszerű darabbá érhet! Lényeges, hogy támogatásban részesüljön mert korszellem és kortalan is egyben. Legyen ez az előhangoló egyben ajánlás is, hogy a művész tiszta, szép lelkivilágát elevenítik fel a darab lapjai. És egy magyar kisváros hétköznapjain túl egy várakozásét, a jobb jövő megteremtésére! Ajánlom ezt a zeneművet támogatásra, kiadásra, mert szerzője az „ Aranydiplomás és Art-díjas zeneszerző egy olyan csoportnak tagja, amely szintén támogatja a tehetségeket és nagyszerű íróit, zeneszerzőt, hogy ezzel is gyarapítsa a „ Magyar kulturális örökséget” melynek e csoport is részese…

Finom rezdülései és a korszellem kiemelése művészi eszközökkel már a szerző sajátja, hisz direkt nem politizál még utalást sem tesz a diktatórikus eseményekről, mégis érezzük azt a hátteret, hogy mit szabad, mit nem! Ezt a bravúrt csak tehetséges írói ész képes végigvinni a sűrű cselekményű darabon! Ajánlom minden korosztálynak ezt a szép szerelmi történetet melyen keresztül egy diktatórikus kort is megismerhetünk úgy, hogy csak az elején annyit tudunk, hogy az ötvenes évek elején járunk. Így kell ezt csinálni, a művészet örök eszközeivel, mint szerzőnk alkotta ezt a szép zenei darabot. Hallgassuk és olvassuk a partitúrát, mert egy nagyszerű darabbal gazdagodtunk újból. Jó utat, és sok sikert hozzá…

Lovag Bornemisza Attila esztéta, költő,

A Batsányi Cserhát Művész Társaság elnöke,

a Délibáb magazin főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában