Emberméretű parlagfű borzolta a kedélyeket a Határ úton

A Határ úton bőven találtunk a „közellenségből”
A Határ úton bőven találtunk a „közellenségből” - © Fotó: Matey István
Debrecen – A kormányhivatal 150 ezer forintos bírságot is kiszabott a közelmúltban.

Embermagasságú a parlagfű a Határ úton, jelezték szerkesztőségünknek a múlt héten, s magunk is azt tapasztaltuk, hogy a Kishegyesi út felől érkezve az ipari parknak a Richter Gedeon utcához közelebbi részénél félméteres, méteres magasságot értek el a gyomok. A 4-es főút felé haladva a teniszpályáknál – az egykori égetővel szemben – másfél-két méteres parlagfüvet is láttunk. Onnan nem messze, a Határ út külső részén, a város felőli beépítetlen oldalban néhol olyan magas volt a parlagfű, hogy az ember ki sem látszott belőle.

Nincs szem előtt

A Határ úti parlagfű miatt megkerestük a polgármesteri hivatalt, ahol közölték: a gyom eltávolítása az ingatlan előtt a tulajdonos kötelessége az úttest külső széléig terjedő közterületi sávon. Mivel azonban az útszakaszon autóbuszok is közlekednek, az önkormányzat megbízására a Dehusz közmunkásai kaszáltak a héten. Megnéztük: mindenütt levágták a nemkívánatos növényeket. Ilyen elhanyagolt területek miatt szeptember 13-áig egyébként 339 úgynevezett növényvédelmi bejelentés érkezett a polgármesteri hivatalhoz. A múlt év hasonló időszakával összehasonlítva ez valamivel kevesebb.

pf2

Fotó: Matey István

A külterületekre vonatkozó 108 bejelentést az illetékes Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földhivatalának továbbították. Hatvanegy jelzéssel azért keresték meg a földhivatalt, mert az adott területen nem parlagfű, hanem más allergén gyomnövény nőtt. Kilencvenhat esetben a helyszíni szemle lefolytatásáig az ingatlantulajdonosok önként eleget tettek növényvédelmi kötelezettségüknek, vagyis kaszáltak. Kérdésünkre, hogy előfordult-e kényszerkaszálás, elmondták: 2017-ben idáig 16 alkalommal rendelték el az intézkedést (az ilyen munkákat az AKSD Kft. végzi).

A homokon jobban növekszik

A megyei kormányhivatallal is leveleztünk. Ők arról tájékoztattak, hogy idén Hajdú-Biharban eddig 162 ilyen gyommal „fertőzött” telekről szereztek tudomást. Tapasztalataik szerint legnagyobb számban a megye északkeleti, homokos területein fordul elő parlagfű.

pf1

Fotó: Matey István

Az emiatt kiszabott bírság együttes összege idén eléri a 485 ezer forintot, ami mintegy 200 ezer forinttal több a tavalyinál. Aki nem fizet, nem jár jól, mert a tartozást adók módjára behajtják. A büntetés összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. 2017-ben eddig 150 ezer forint volt a legmagasabb összegű bírság, amit a növényvédelmi hatóság egy 1,2 hektárnyi földjét elhanyagoló földtulajdonosra szabott ki.

A Határ út külterületi részein látott parlagfű kapcsán közölték: a helyszínelés megtörtént, a szükséges intézkedést a kormányhivatal megteszi.

HBN–OCs


Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal
Hajdú-Bihar - Légi felderítés során ellenőrizte a hatóság a megye területeinek parlagfű fertőzöttségét 2017. szeptember 1-jén. Az akcióban a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Növény-és Talajvédelmi Főosztály és az Agrárügyi Főosztály kollégái vet...