Embercsempészek pere Debrecenben

Akt.:
A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa embercsempészek ügyét tárgyalta
A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa embercsempészek ügyét tárgyalta - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa helybenhagyta a másodfokú bíróság ítéletét.

Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2017 áprilisában 9 vádlottat ítélt el bűnszervezetben, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt. A vádlottak 2 és 5 év közötti fegyházbüntetést kaptak illetve a közügyek gyakorlásától is eltiltották őket A bíróság 3 vádlottat 5, 4 3 évre kiutasított Magyarország területéről. 6 vádlott a szabadságvesztés büntetés mellé még 200 ezer, illetve 220 ezer forintnyi pénzbüntetést is kapott. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

per1Fotó: Molnár Péter

A másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék a heted- és nyolcadrendű vádlottak vonatkozásában az elsőfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, és a velük szemben folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárást megszüntette. Az első- és harmadrendű vádlottak büntetését súlyosította, az ötödrendű vádlott vonatkozásában vagyonelkobzást is elrendelt. Az ítélet ellen az ügyész A heted- és nyolcadrendű vádlottak terhére az eljárás megszüntetése miatt, bűnösségük megállapítása érdekében fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2014 októberétől 2015 februárjáig egy bűnszervezet tagjaiként vagyoni haszonszerzés végett közreműködtek abban, hogy a schengeni övezetbe való beutazáshoz, illetve ott tartózkodáshoz szükséges úti okmányokkal nem rendelkező koszovói állampolgárok Magyarországon keresztül illegálisan Ausztrián át Németországba utazzanak. Az elsőrendű vádlott volt az, aki Magyarországon tartózkodva koszovói ismerősein keresztül szervezte a továbbszállításokat. A harmad- és hatodrendű vádlottak taxisként dolgoztak és az ötödrendű vádlottal együtt további sofőrök (a negyed-, heted-, nyolcadrendű vádlottak) beszervezésével szervezőként, illetve felvezető kocsik sofőrjeként vettek részt a cselekmények elkövetésében.

per2Fotó: Molnár Péter

Transzportokként 10 ezer forintot kaptak. A migránsok fejenként 200 eurót fizettek a magyar-szerb határ illegális átlépéséért. Az elsőrendű vádlott transzportokként 2000 eurót kért a Németországba történő kijuttatásért, melyet vagy a migránsok adtak át neki, vagy családtagjaik utalták az elsőrendű vádlott részére. A vádlottak a migránsokat Debrecenből Budapestre, majd az összegyűlt transzportokat Ausztrián keresztül a bajorországi Deggendorfba szállították. A másodrendű vádlott segítette a migránsok Magyarországon belüli mozgását, illetve ha kellett tolmácsi feladatokat is ellátott.

– Debreceni Ítélőtábla –