Elzárták a tüntetők a repteret Marseilleben

A francia kormány nyugdíjreformja ellen tüntető aktivisták néhány órára lezárták a dél-francia nagyváros, Marseille reptere felé vezető utat csütörtökre virradóra.

Hatalmas dugó alakult ki, a járataikhoz siető utasok egy része autóját hátrahagyva gyalog ment a légikikötőbe. Járatokat nem kellett törölni. Az egyre nagyobb, az energiaszektort is bénító tiltakozó akciók miatt, Franciaország szerdán már arra kényszerült, hogy elektromos energiát importáljon.

Franciaország 58 elektromos energiát termelő atomreaktorai közül 12 nem működik, és a szakszervezetek szerint még négyben csökkentették a munkát. A nyugdíjrendszer átalakítása miatti tiltakozó akciók következtében korábban az ország mind a 12 olajfinomítója is leállt, és szerdára csaknem 3200 benzinkútban fogyott el az üzemanyag. A sztrájkoló tüntetők megakadályozták azt is, hogy a három tározóból feltöltsék a gázvezetékeket.

Nicolas Sarkozy újból leszögezte: kitart a reform mellett

A francia elnök szerint, ha “az ország teljes megbénítását célzó zűrzavar” nem ér véget, annak súlyos következményei lesznek a francia gazdaságára és munkaerőpiacára nézve. Nicolas Sarkozy újból leszögezte: kitart a reform mellett, amely 60-ról 62 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. A francia törvényhozás felsőháza – a tervek szerint – csütörtökön dönt a kérdésben, ám a változtatások ellenzői szeretnék elhalasztani a szavazást.

Szerdán egyébként a Marseille-i blokádhoz hasonló akciókat hajtottak végre a tiltakozók a párizsi Charles de Gaulle és az Orly reptéren is.

– Független Hírügynökség –