Elvitathatatlan az osztályfőnök szerepe

Szalagtűző a Povolnyban, közeli búcsú az osztályfőnöktől is
Szalagtűző a Povolnyban, közeli búcsú az osztályfőnöktől is - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Megkönnyebbülés lehet a szülőnek, ha 14 évesen van valahol a gyerek.

Talán legobjektívebben az osztályfőnök ismeri a gyereket – vélekedtek szakértőink. Amikor közeledik a beiskolázás, nagy feladat hárul az általános iskolai osztályfőnökökre – hallhattuk a Naplóban rendezett pályaválasztási kerekasztal-beszélgetésen. Az intézményvezetőket követően a végzős osztályfőnökök azok, akik tájékoztatást kapnak a gimnáziumi, szakgimnáziumi képzésekről.

Nélkülözhetetlen, hogy az osztályfőnök legyen tisztában azzal, hogy milyen lehetőségek vannak, s talán ismeri a gyerekek képességeit, és tud tanácsot adni, amit azok – szüleikkel – vagy elfogadnak vagy sem”

– mondta Aranyi Imre intézményvezető.

Dilemma

Sok szülőnek gondot okoz a választás: tiszta profilú vagy szakgimnáziumba írassa gyermekét. Bár megnyugtató lehet számára, ha 14 éves gyermekét benn tudja a középfokú intézményben, ha az gimnázium, azzal számolnia kell, hogy gyermeke a munkaerőpiacon optimális esetben is csak 8-10 év múlva fog megjelenni. A gimnáziumban a tantárgyak hangsúlyosabban, nem a szakma, így az érettségi után ismét dönteni kell, hogy az egyetemre vagy a szakképzés irányába megy-e tovább a fiatal. S megjelennek a további dilemmák: maradjon vagy menjen-e más városba, tudják-e finanszírozni az utazást, az ottlétet, van-e helyben megfelelő intézmény? Ahogy írtuk, nagyon érzik a felelősség súlyát az osztályfőnökök, de ha már ezt a szót használtuk, a szülői felelősség is elvitathatatlan: a szülő ismeri gyermeke és a család lehetőségeit, korlátait, nélküle (s nem csak az aláírására gondolunk) nem tud hiteles lenni a felvételi – emelték ki.

HBN


Vendégeink (balról) Pelyhéné Bartha Irén, Pénzes Csilla, Pósánné Rácz Annamária, Szász Veronika, Aranyi Imre, dr. Futóné Monori Edit, Bodó Tamás
Debrecen - A csökkenő gyereklétszám ellenére a gimnáziumoknál beiskolázási gond nem érződik. Pályaválasztási kerekasztalt rendeztünk a Napló szerkesztőségében. Vendégeinkkel arról is beszélgettünk, hogy vannak-e olyan képzési formák, amelyekben most vagy a közeljövőben beiskolázási gondok léphetn...