Elviselhető ízelítő a télből

Akt.:
Elviselhető ízelítő a télből
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A tapasztalatok szerint három centiméter hó is képes nehézségeket okozni.

Nem az igazi a tél hó nélkül, így sokaknak szerzett örömöt a hétfői havazás, amely a Magyar Közút Zrt.-től kapott információ szerint átlagosan 3 centiméter vastagon terítette be a megye útjait. Ennél egy-két centiméterrel több hullott a megye északi részén. A zrt. 31 géppel és 40 dolgozóval végzett sózási és hóekézési munkákat az úthálózaton, ahol közlekedésben fennakadást nem tapasztaltak – válaszolta kérdésünkre Marczin Bence kommunikációs osztályvezető.

A vonatok nem a hó miatt…

A megyét érintő vasúti közlekedésben is tapasztalhattak az utasok késéseket hétfőn, ám azok a Budapest-Szolnok vonalról tolódtak tovább – tájékoztatta a Naplót a MÁV Kommunikációs Igazgatósága. Tőlük azt is megtudtuk, hogy azon a vonalon a 30-60 perces késést a havazás és a műszaki problémák együtt okozták. Hajdú-Biharból, illetve a térségből nem jeleztek időjárás miatt műszaki meghibásodást. A többi közlekedési céghez hasonlóan a vasúttársaság is felkészült a téli forgalomra – válaszolták kérdésünkre. Fontos feladat a váltók hó- és jégmentesítése, a felüljárók, peronok takarítása, csúszásmentesítése.

Csak a villamosok

A DKV Zrt. megkeresésünkre azt közölte, hogy kedd reggel a rendkívüli hideg tovább nehezítette a havazás utáni helyzetet, 15-20 perces késéssel közlekedtek a járataik. Ez leginkább a várost átszelő, hosszú, egyébként is zavarérzékeny vonalakon (3, 5, 19, 25, 25Y, 41, 41Y, 45, józsai járatok), valamint a Homokkerti felüljárót érintő járatokon (44, 48) jelentkezett.

A cég járművezetőinek tapasztalata alapján az utak sok helyen havasak, hókásásak, jegesek voltak, ami szintén hozzájárult a késésekhez. A villamosok viszont tartani tudták a menetidőt.

A debreceni polgármesteri hivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hivatal hétfőn 14.50 perckor rendelte meg a tömegközlekedési útvonalak és a főbb közlekedési utak só-homok keverékével való gépi szórását, illetve a tömegközlekedési járművek megállóhelyeinek és belvárosi járdáknak a kézi tisztítását az AKSD Kft.-től. Kedden reggel 8 órakor pedig a Dehusz Kft.-től a kiemelt csomópontok, járdák, kerékpárutak kézi tisztítását, amit a közmunkásokat foglalkoztató önkormányzati cég 600 dolgozója végzett el, Ezzel együtt az AKSD a „A” kiemelt besorolású belvárosi utak gépi szórását végezte só-homok keverékével. Ezen a munkákra a város minden évben egy keret­összeget különít el, de idén még nincs elfogadott költségvetése. Tavaly a város a téli hóeltakarításra 90 millió forintot tervezett be, ebből 56,4 millió forintot fizetett ki – közölte a hivatal.

Gépekkel, közmunkásokkal

Az egész megyét érintő havazásból egyaránt három-három centiméter vastag takaró jutott Kabának, illetve Berettyóújfalunak. Érdeklődésünkre Szegi Emma és Muraközi István polgármester is arról számolt be, hogy a hóeltakarítást és a síktalanítást részben a városgazdálkodási cégük nagy, illetve kis tolólapos gépeivel, valamint közmunkásokkal végzik, mindkét helyen 200-200 ember takarította az utakat, járdákat. Ebbe az is beletartozik, hogy annak is síktalanították a portája előtti részt, aki azt önhibáján kívül nem tudta elvégezni. Akik indok nélkül teszik ezt, azokat felszólítják, s a városvezetők szerint ez mindig eredménnyel jár, nem kell élniük a büntetés lehetőségével.

HBN–Égerházi Péter


Sérültek, gázolás, megannyi koccanás: balesetek megyeszerte
Hajdú-Bihar – Igaz, hogy karácsonyra vártuk, és nem mindenki örül a hónak.


Videó: Így borította be a hó a Dósa nádor teret
Debrecen – Közel két percben mutatjuk meg, egy óra alatt hogyan lepte be a hó a szerkesztőség környékét.


A közösségi médiában is szakad a debreceni hó
Debrecen – Alig kezdett el szállingózni az első néhány hópihe Debrecenben, az Instagramot máris elárasztották a havas fotók. Bár a hóhelyzet még igencsak odébb van, azért szép fehérbe borult a város. Mutatjuk a legjobb havas fotókat a környékről!


Fotókon Debrecen első „hója”
Debrecen – Itt van az új év első hónapja, és vele együtt megérkezett 2016 első hava is. Így fogadtuk a hótakaróval beköszönő januárt.


A debreceni bicikliutakat is hó lepi
Debrecen – Bár minden ellene szól, azért csak vannak olyanok, akik biciklivel indulnak útnak. Tehetik, a kerékpárutak rendelkezésre állnak. Sőt, meglepetés sem éri az egyszeri kerekezőt, hiszen a biciklizésre kijelölt utak pont olyan havasak mint tavaly, amikor hó esett.