Elűzték a telet a busók Mohácson

Minden eddiginél több, összesen félezer busó űzte a telet az idei mohácsi Busójáráson.

A Duna-parti városba több tízezren látogattak el, hogy lássák az évszázados múltra visszatekintő télűző felvonulást. A busójárás tavaly bekerült az UNESCO szellemi világörökségei közé, sőt, Mohácson rövidesen tananyag is lehet a maskarás felvonulás.

Idén nemcsak a busók, hanem a vállalkozó kedvű vendégek is űzhették a telet méteres kereplővel a mohácsi busójáráson. Több tízezren nézték meg a maskarás felvonulást. A busók ezúttal is kitettek magukért: a nézők a lisztből és a koromból, a szép lányok pedig a busók öleléséből kapták meg a magukét.

Összesen több mint félezer álarcos vett részt az ötnapos fesztivál csúcspontját jelentő felvonuláson. A maskarások a Kóló térről vonultak Mohács főterére, ahol a felvonulás szabad farsangolásba torkolt. A tél koporsóját a mohácsi kompnál engedték a vízbe, majd délután ötkor meggyújtották a máglyát, amin a tél bábúját égették el. A busók körtáncával zárult a délutáni program, de ez még nem jelenti az idei busójárás végét.

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával magyarázzák. A monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltöztek, az éj leple alatt csónakokkal átkeltek a Dunán és maguk készítette zajkeltő eszközökkel kizavarták a törököket Mohácsról. Bár a legendának nincs sok történeti alapja, a hagyományt nemsokára tanítani fogják a mohácsi iskolákban.

A mohácsi busójárás tavaly szeptemberben kapta meg a szellemi világörökségi címet. Az UNESCO kormányközi bizottsága döntött úgy, hogy a listára veszi a Duna-parti város tavaszköszöntő népszokását. A busójárás az első magyarországi szereplő a szellemi világörökségi listán.