Elutasította a bíró az agy nélküli magzat abortuszát

Egy brazil bíró nem engedélyezte az abortuszt egy nőnek, aki azért akarta megszakíttatni terhességét, mert az orvosi vizsgálatok szerint a magzatának nem fejlődött ki az agya – közölte kedden egy brazil újság honlapja.

Az Estado de Sao Paulo tudósítása szerint a bíró azzal indokolta döntését, hogy “nincs veszélyben az anya élete, ami indokolhatná a terhesség megszakítását”.

A bíró azt mondta, hogy a körülményeket figyelembe véve az abortusz engedélyezése megsértené az élet védelmét szolgáló törvényt, amely csak kivételes esetekben engedi a terhesség-megszakítást. Ilyen ritka eset, ha nemi erőszakban fogant a magzat, vagy ha az anya élete veszélyben van.

Nők millióin végeznek Brazíliában tiltott abortuszokat

A törvénnyel dacolva évente nők millióin végeznek Brazíliában tiltott abortuszokat, amelyek következtében több ezren halnak meg – állítja az egészségügyi kormányzat. Luiz Inacio Lula da Silva elnök baloldali kormánya már többször próbálkozott azzal, hogy felszámolja az abortusz kriminalizálását, de mindannyiszor a nagy befolyással rendelkező katolikus egyház ellenállásába ütközött.

– Független Hírügynökség –