Elutasította az OVB az illegális adatkezelésére irányuló kifogást

Számos beadványt tárgyalt péntek délutáni ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), de csak egyetlen kifogásnak adott helyt.

A testület érdemi vizsgálat nélkül elutasította azt a panaszt is, amelyben az MSZP-t vádolják meg azzal, hogy illegális adatbázissal rendelkezik. Az OVB azzal indokolta az elutasító döntést, hogy a beadványozó nem jelölt meg konkrét jogsértést. Emellett két mentelmi ügyben is döntés született péntek este.

A kifogást benyújtó magánszemély egy, az internetre felkerült videóra hivatkozott. Úgy vélte, ez alapján “erős a gyanú” arra, hogy az MSZP olyan adatbázissal rendelkezik, amelyben többek között megtalálhatók a Fidesz aktivistáinak, szimpatizánsainak és családtagjainak személyes adatai.

A másik beadványozó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Választási Bizottság (TVB) keddi határozatát kifogásolta. Ez azt állapította meg, hogy a “Szebb Jövő” kiadvány és annak terjesztője, a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, valamint a sajtótörvényt, mivel a kiadvány nem rendelkezik megfelelő impresszummal. A panaszos szerint a szervezet nem követett el jogsértést, hisz a kiadvány készítőjét maga a TVB is beazonosította, a lapokon ugyanis minden oldalon megtalálható a “jobbikszszb” felirat, az első oldalon pedig az is szerepel, hogy “Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kiadás”. Az OVB ennek figyelembe vételével helyt adott a jogorvoslati kérelmnek, és felülvizsgálta a TVB határozatát. A testület úgy vélte ugyanis, hogy bár az impresszum “nem szokásos”, a jelölő szervezet egyértelműen beazonosítható.

A kifogások elbírálása után a testület zárt ülést rendelt el, amelyen a mentelmi ügyek kerültek terítékre. A Magyarok Egymásért Szövetség egyik egyéni képviselője ellen közokirat-hamisítás kísérlete miatt indult eljárás, a III. kerületi bíróság ezért mentelmi jogának felüggesztését kezdeményezte. Az OVB azonban úgy döntött, fenntartja Tőzsér József mentelmi jogát. Balogh Árpádné, az MDF egyéni képviselője ellen európai közösségek pénzügyi érdekei megsértésének kísérlete miatt indult eljárás. A mentelmi jog felüggesztését a szekszárdi városi bíróság kezdeményezte, az OVB pedig helyt adott ennek, vagyis felfüggesztette a képviselőnő mentelmi jogát.

Az OVB csütörtökön éjszakába nyúlóan válogatta szét a 86 külképviseletről érkezett szavazatokat a 176 egyéni választókerület szerint. A több mint 6800 voksot tartalmazó borítékokat péntek délután adták át a 176 egyéni választókerületi bizottsági elnöknek, hogy azokat vasárnap beletehessék az adott választókerület kijelölt szavazókörének urnájába.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,