Elúszó milliárdok – Népszabadság

Nemcsak a mezőgazdaságnak, hanem a turizmusnak és az építőiparnak is egyre nagyobb gondot okoz itthon a napok óta zuhogó eső – olvasható a Népszabadságban.

Legalább 150 ezer hektárnyi területen állnak vízben a növények olyan helyeken, amelyeken korábban nem pusztított ár– vagy belvíz. Már most látszik, hogy az erre az évre tervezett ötmillió tonnás búzatermés nem lesz meg, az aratásig hátralévő hat hét alatt eldől, hogy 10-20, esetleg 30 százalékos lesz-e a veszteség.

A gyümölcsösökben a korai cseresznye valószínűleg a fán marad, mert a termés megrepedt a sok eső miatt és rohadni kezdett. Kajszi is kevés lesz. A szőlőkben a legnagyobb kárt a gombák és a kártevő rovarok okozzák, mert azok ellen nem tudnak védekezni ilyen időben. A turisztikai programszervezők 30-40 százalékos forgalomkieséssel számolnak az eső miatt – így becsüli Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke. Kérdéses ugyanis egyes szabadtéri rendezvények sorsa, a városnéző túrákon is kevesebben vesznek most részt a cikk szerint.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,