Eltűntek Kádár János földi maradványai

Eltűntek Kádár János földi maradványai

Budapest – Eltűntek Kádár János sírjából a volt MSZMP pártfőtitkárának földi
maradványai és felesége sírjában sincs ott a hamvait rejtő urna – mondta el
a Fiumei sírkertben tartott sajtótájékoztatóján Perlaki Attila VIII. kerületi
rendőrkapitány.

Kiemelték a rendőrök szerda estére Kádár János megrongált koporsóját a fővárosi Fiumei úti temetőben lévő sírból. Nem nyitották fel, hanem rögtön elszállították: antropológusok vizsgálják majd, hogy van-e még földi maradvány a koporsóban – mondta a Független Hírügynökségnek Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Csütörtökre várhatóan megszületik a vizsgálat eredménye – tette hozzá.

A rendőrök szerda délután kezdtek hozzá a sír kihantolásához. A közeli panteon falára pingált gyalázkodó feliratot is vizsgálják, valószínűsítik, hogy van összefüggés a falfirka és a sírgyalázás között – mondta a sajtóügyeletes.

A sírhelyet kordonszalagokkal kerítették körbe a rendőrök, és továbbra is rongálás miatt nyomoznak. Egy tízfős nyomozócsoportot is létrehoztak annak kiderítésére, kik gyalázhatták meg Kádár János és felesége nyughelyét.

Kádár János és feleségének közös sírjáról feltehetően kedden éjszaka, vagy szerdán hajnalban letolták a márványfedelet, kiásták a földet, majd a koporsót felfeszítették. Kádár Jánosnak egyébként kettős koporsója volt, egy fa és benne egy fém. Feleségének urnáját a koporsón helyezték el, így nyugodtak közös sírban. A rendőrök valószínűsítik, hogy a sírból eltűntek a politikus és feleségének földi maradványai.

A temetőben kedden éjfélkor az őr még nem vette észre a rongálást, szerda reggel látogatók hívták fel a nyitott sírra kollégái figyelmét. Csakúgy, mint arra a feíratra, amit sír közelében lévő panteonra fekete festékkel írtak: “Gyilkos és áruló, szent földben nem nyughat 1956-2006”.

Szentelt földben nem nyughattok!”

Egy tízfős nyomozócsoportot hoztak létre annak kiderítésére, kik gyalázhatták meg Kádár János és felesége sírját a Fiumei úti sírkertben. Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a sírrongálók valószínűleg kedden késő este emelték le a márványlapokat, majd több méter mélyre leástak.

A sajtóügyeletes hozzátette, hogy a Kádár János és felesége sírjának közvetlen szomszédságában álló munkásmozgalmi panteon oldalára fekete festékkel azt írták: “Szentelt földben nem nyughattok!”

A rongálásról a temető őrei értesítették a rendőröket szerdán délelőtt. Az ügyben egyelőre rongálás miatt indult eljárás, azt még nem tudni, hogy a sírból elvitték-e a Kádár házaspár földi maradványait.

A politikai pártok egységesen elítélték a sírrongálást. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közleményében azt írta, hogy köztörvényes bűncselekmény történt, annak is a leggyalázatosabb és legembertelenebb formája. A kormányfő szégyenteljes eseménynek nevezte az esetet, amelynek szerinte semmi köze a politikához vagy a történelemhez.

A Magyar Kommunista Munkáspárt mélységesen is elítélte közleményében azokat, akik meggyalázták Kádár János sírját, vagy segítséget nyújtottak ehhez.

Az SZDSZ szerint Kádár János és felesége síremlékének meggyalázása tolerálhatatlan, ízléstelen tett volt. “Mi, liberálisok elítéljük a diktátor cselekedeteit, de nem jobbak nála a temetői vandálok sem. Ez a bűncselekmény gyáva és aljas tett volt. Elkeserítő, hogy a temetői fütyülés és ordibálás után rongálásba kezdett a politikai ostobaság” – olvasható a liberális párt közleményében.

A Fidesz szűkszavú közleménye szerint az ellenzéki párt “ezt az esetet nem politikai, hanem kegyeleti kérdésnek tekinti. A végső nyugalom mindenkinek jár.” A Kereszténydemokrata Néppárt szintén elítélte Kádár János sírjának “barbár meggyalázását”.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője az esettel kapcsolatban annyit mondott a Független Hírügynökségnek, hogy pártja a Normális Magyarországban hisz, ahol nem gyalázzák meg senkinek a sírját.

Gyurcsány Ferenc: Kádár János sírjának meggyalázása köztörvényes bűncselekmény

A miniszterelnök szerint pártállástól és világnézettől függetlenül minden jóérzésű, civilizált ember elítéli Kádár János sírjának meggyalázását. Gyurcsány Ferenc közleményében azt írja, hogy köztörvényes bűncselekmény történt, annak is a leggyalázatosabb és legembertelenebb formája. A kormányfő szégyenteljes eseménynek nevezte az esetet, amelynek szerinte semmi köze a politikához vagy a történelemhez. A miniszterelnök szerint minden politikusnak a leghatározottabban el kell ítélnie a sírgyalázók tettét.

“Az emlékhely meggyalázásának elítélése független attól, hogy a harmadik Magyar Köztársaság hogyan viszonyul a Kádár-rendszerhez és Kádár János politikai örökségéhez: ez a bűncselekmény nem Kádár Jánosról, hanem a sírját meggyalázójkról szól” – írja Gyurcsány Ferenc. “Nincs olyan politikai vagy egyéb szempont, amely menthetne, vagy magyarázhatna a szememben ilyen szörnyűséges, embertelen és gyáva tettet” – zárul a miniszterelnök közleménye.

Az SZDSZ szerint Kádár János és felesége síremlékének meggyalázása tolerálhatatlan, ízléstelen tett volt. “Mi, liberálisok elítéljük a diktátor cselekedeteit, de nem jobbak nála a temetői vandálok sem. Ez a bűncselekmény gyáva és aljas tett volt. Elkeserítő, hogy a temetői fütyülés és ordibálás után rongálásba kezdett a politikai ostobaság” – olvasható a liberális párt közleményében.