Eltűntek az amerikai nukleáris fegyverek kódjai

Hónapokra eltűntek azok a speciális kódok, amelyekkel az amerikai elnök elrendelheti az atomtámadást – írta emlékirataiban egy katonatiszt az Egyesült Államok korábbi államfője, Bill Clinton hivatali idejéről.

A könyv szerzője, egy nyugalmazott tábornok, aki korábban a vezérkari főnökök tanácsának elnökeként szolgált. Emlékirataiban megemlíti, hogy a keksz, illetve süti, vagy piskóta néven ismert nukleáris kódok eltűnéséről az akkori elnöknek, Clintonnak fogalma sem lehetett.

A vezérkari főnökök tanácsának volt elnöke, Hugh Shelton emlékiratainak címe: Tétovázás nélkül: Egy amerikai harcos odüsszeiája – “Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior”. A nyugalmazott tábornok szerint az atomfegyverek kódjai 2000-ben vesztek el néhány hónapra. A nukleáris kódokat egyébként általában a mindenkori elnök egyik bizalmasa kezeli.

A könyv szerzője szerint a kódok megerősítése havi rendszerességgel történt, és egyszer amikor jött valaki a Pentagonból a Fehér Házba, hogy elvégezze a szükséges eljárást, Clinton bizalmasa elküldte a katonatisztet – mondván, hogy a kódok Clintonnál vannak, aki azonban épp rendkívül elfoglalt, és sürgős értekezletre kellett mennie. “Ez a hibák komédiája Clinton elnök tudta nélkül történt, ebben biztos vagyok” – írta emlékirataiban Shelton, aki szerint az eltűnt kódokat később az újakkal helyettesítették.

A nyugalmazott tábornok szerint, amikor tudomást szerzett az atomkódok eltűnéséről, rögtön értesítette az akkori védelmi minisztert, William Cohent. Az incidenst követően pedig állítólag megváltoztatták a nukleáris fegyverek biztonsági kódjait érintő eljárást.

A volt amerikai katonbatiszt szerint egyébként a sztori azt bizonyítja, hogy semmiféle biztonsági, védelmi rendszert nem lehet teljesen függetleníteni az esetleges emberi hibáktól, tévedésektől.

– Független Hírügynökség –