csodagól

2019.08.22. 12:00

Zsóri: álmomban sem gondoltam, hogy ez valóban megtörténik

Zsóri Dániel első magyarként jelölt a FIFA Puskás-díjára.

Fotó: Kovács Péter

Ahogyan azt megírtuk, nagy hír kapott szárnyra az elmúlt napokban: az esztendő legszebb találatáért járó Puskás-díj történetében először egy magyar futballista, mégpedig egy debreceni játékos is szerepel a tízes jelöltlistán. A DVSC 18 éves támadója, Zsóri Dániel Ferencvárosnak lőtt februári góljára is lehet szavazni a világszövetség, a FIFA honlapján szeptember 1-jéig. A díjat szeptember 23-án Milánóban, a Scalában adják át.

Akik szeretnének Zsórinak segíteni egy vokssal, azok itt tehetik meg.

Megtiszteltetés

„Miután belőttem ezt a gólt, igyekeztem lezárni magamban a dolgot, és többet nem foglalkozni vele”

mondta az NSO-nak Zsóri Dániel. – Igaz, kénytelen voltam, mert az NB I. legszebb góljának választották, így ezt a díjat én vehettem át a Rangadó Gálán, meg a szurkolók is folyton emlegetik. Talán az elhangzott néhányszor a közönség és a média részéről, hogy Puskás-díjra kellene jelölni, de álmomban sem gondoltam, hogy ez valóban megtörténik. Én is csak kevéssel a hivatalos bejelentés előtt értesültem a jelölésről, és nagyon örülök neki. Annak különösen, hogy első magyarként ért ez a megtiszteltetés. A többi már a szurkolókon és a Jóistenen múlik, de csodás lenne ott lenni a gálán, amihez, ha jól tudom, a legjobb három közé kellene kerülni – tette hozzá.

Mint a sportnapilap írja, a Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik, ez az első korábbi játékosról elnevezett díj a FIFA történetében. A FIFA-t – Puskás Ferenc özvegyének felhatalmazásával – 2007-ben kereste meg Szöllősi György az elképzeléssel, amelyet Joseph Blatter akkori FIFA-elnök egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

„Nagyszerű születésnapi ajándék a FIFA-tól Magyarországnak, hogy az idén tízéves Puskás-díjnak végre magyar jelöltje is van. Álomszerű történet, hogy egy magyar szurkolói ötlet megvalósítására sikerült annak idején rábeszélnünk a FIFA-t, amely azóta az Aranycsapat zseniális kapitányáról elnevezett díjjal kitüntette mások mellett Cristiano Ronaldót, Neymart, Zlatan Ibrahimovicot vagy legutóbb Mohamed Szalaht” – nyilatkozott az MTI-nek Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete, az NS főszerkesztője, aki fontos szerepet játszott a Puskás-díj létrejöttében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában