Eltörlik a vízivás tilalmát, büntetlenül ihatunk a DKV-járatokon

Akt.:
Eltörlik a vízivás tilalmát, büntetlenül ihatunk a DKV-járatokon
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Fejlesztenék a kispiacokat, építkeznének a volt „ifi parkba”, javulhat a Cívisbusz mérlege.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester szerint túl szigorú a DKV azon szabálya mely szerint tilos vizet inni a buszokon, villamosokon, trolikon. – Kezdeményezni fogjuk, hogy az alkoholos italok kivételével lehessen folyadékot fogyasztani a tömegközlekedési eszközökön – jelentette ki a csütörtöki közgyűlésen, melyet dr. Papp László polgármester távollétében ő vezetett. Az önkormányzati tulajdonban lévő DKV azzal érvelt a tiltás mellett, hogy ha az utasok ihatnának, ehetnének járműveiken, akkor egy hirtelen fékezés alkalmával magukra, vagy másokra önthetnék a folyadékot, kárt tehetnének az ülésekben, padlóban, esetleg félrenyelhetnének.

Maradt, lesz pénz

Jó gazdasági évet zárt a debreceni önkormányzat – ismertette dr. Barcsa Lajos a tavalyi zárszámadás kapcsán. Elmondta: a városba betelepülő cégeknek köszönhetően évről-évre emelkednek a helyi iparűzési adóbevételek. Míg 5 éve még csak 8,3 milliárd forint folyt be ilyen címen az önkormányzat kasszájába, addig tavaly már 11,6 milliárd. A polgármester helyettes arról is beszélt, hogy az ország városai közül az elmúlt esztendőben Debrecen lépett előre a legnagyobbat az idegenforgalomban, 23,2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Kiderült, hogy a pénzmaradvány így elérte a 6,4 milliárd forintot, melyből városüzemeltetésre 413 milliót, beruházásokra 221 milliót, kertségi fejlesztésekre 142 milliót, lakásfenntartási támogatásokra 15 milliót, szociális feladatokra 17 milliót, az intézményekre pedig 243 milliót költenek. A maradékból biztonsági tartalékot képeznek – tette hozzá az alpolgármester.

Műfüves pályák sora

Újabb műfüves focipályák épülhetnek Debrecenben a Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve, miután a közgyűlés vállalta, hogy biztosítja az ehhez szükséges területeket. A józsai sporttelepen két pálya, a Csokonai Gimnáziumban és a Huszár Gál iskolában egy-egy pálya létesülhet. Dr. Barcsa Lajos kezdeményezésére azt is elfogadták, hogy a Kemény Zsigmond utcai óvodában, a Pósa utcai óvodában, a Százszorszép Óvodában és a Varga utcai óvodában is legyenek ilyen létesítmények. A vitában Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) azt kérte, hogy a Huszár Gál iskolát ne segítse az önkormányzat, mert azt a Hit Gyülekezete tartja fenn, de a többség ezt nem támogatta.

Örvendetes módon gyarapszik a gyermeklétszám az alsójózsai városrészben található Kerekerdő Óvodában ezért új csoportot kell indítani. Ezért felújítják az épületet és 5 fővel növelik a nevelőtestület létszámát – derült ki kicsivel később.

„Ifi park”, piacok, lakótelepek

Több beruházást is pályázati pénzből szeretnének megoldani. Elfogadták, hogy a Nádor utcai volt ifjúsági park területének 5 százalékán épüljön egy olyan épület, melynek alsó szintjét a helyi nyugdíjas szervezetek használhatnák, míg az emeletre a családsegítő központ költözne be. A fényesudvari kispiac felújítása még az idén, a tócóskerti új fedett kispiac építése jövőre kezdődne el. Arról is szavaztak a képviselők, hogy 3,8 milliárd forintot igényelnek a lakótelepi közterületek felújítására. Siker esetén a pénzből egyebek mellett jutna például járdák, parkok, sportpályák felújítására, köztéri kamararendszerek kiépítésére.

Marad Károlyi és Erdei

A Fideszes többség elutasította a Jobbik azon javaslatát, hogy a Károlyi Mihály utcát nevezzék át Varga István utcára, az Erdei Ferenc utca pedig vegye fel Szabó Magda nevét. A kormánypártiak szerint ma már nem neveznének el utcát ezekről az emberekről, de az érintett csaknem 730 lakónak hetekbe telne emiatt az összes személyes okmányát lecserélni, valamint a közszolgáltatóknál a változást bejelenteni. Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) szerint néhány hónapja amikor a nyugati kiskörút új szakaszát keresztelték át Antall József utcára, ez nem számított. A vita végén 4 igen, 5 nem és 22 tartózkodás szerepelt a szavazás eredményét jelző táblán, melyre a Jobbikos képviselők gúnyos tapssal reagáltak.

A közgyűlés végén a Cívisbusz és a DKV éves beszámolójának vitájában dr. Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, hogy a jövőben sokkal jobb anyagi helyzetbe kerül a DKV, miután megkötötték a buszokat bérbe adó céggel az új szerződést. Ennek jóvoltából 1 milliárd 220 millió forinttal csökken a bérleti díj.

HBN-OCs


“Akár egy korty folyadékból is lehet tragédia” – Válaszolt a DKV a háromezer forintos vízivásra
Hatalmas port kavart a Nemzeti Sport Online újságírójának debreceni kalandja: Cserháti Zoltánt háromezerre forintra vágták meg vízivásért az egyik DKV-járaton. A történet bejárta a Facebookot, és az országos média is felkapta. A debreceni közlekedési társaság most közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, az írást változtatás nélkül közöljük.


“Háromezer forintért ittam két korty vizet Debrecenben”
Sok olvasónk adott már hangot a panasznak, miszerint több ezer forintra büntették a debreceni villamoson, mert menet közben elfogyasztott pár korty vizet. Mint akkor kiderült, a cég szabályzata valóban tiltja a közlekedők számára a járművön történő evés-ivást, de ezzel sajnos nincs mindenki tisztában. Ebbe a csapdába esett a Nemzeti Sport Online gyanútlan újságírója is, amikor életében másodjára Debrecenben járt…


Címkék: , ,