Eltiltották hivatásától a szegedi bírót

Debrecen – Tízről 12 évre súlyosította a kiszabott börtönbüntetést jogerős döntésével a Debreceni Ítélőtábla dr. Ficsór Gabriella vezette tanácsa annak a szegedi bírónak az ügyében, akit nyolc rendbeli hivatali vesztegetés vádjában talált bűnösnek.

Dr. N. B. I.-t 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és véglegesen a bírói foglalkozástól. Emellett a vádlottra másfél millió forint pénzbüntetést is kiszabott és 3,3 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. A férfi legkorábban büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottat az ellene három rendbeli közokirat-hamisítás bűntettének vádja alól felmentette.

Az ítélőtábla indoklása szerint a modern társadalmak alkotmányos alapértéke a független igazságszolgáltatás, amelynek azt kell képviselnie, hogy a csúcsán elhelyezkedő bíró a döntésének meghozatalakor mindenféle külső ráhatástól mentesen jár el. A hivatali vesztegetés körében nincs annál nagyobb bűn, mint amikor egy bíró adja el a döntését. Az ilyen cselekmény képes alapjaiban megrengetni az alkotmányos alapelvekbe, többek között a törvény előtti egyenlőségbe vetett hitet. A bíróság szükségesnek látta a vádlottat véglegesen eltiltani a foglalkozásától is, hiszen ki lenne méltatlanabb erre, mint az a bíró, akit megvesztegettek – áll az indoklásban.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott a Szegedi Törvényszék bírája volt 2012 januári felfüggesztéséig. Egykori évfolyamtársával, dr. K. Z. ügyvéddel „együttműködtek” abban, hogy dr. K. Z. bizonyos védencei ügyében kedvezőbb bírósági döntések szülessenek. Ennek során N. B. I. rendszeres haszonszerzésre törekedett. A vádlott mind a nyomozás alatt, mind a törvényszék előtt következetesen tagadta a terhére rótt valamennyi bűncselekmény elkövetését.

HBN​

Címkék: , ,hirdetés